Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem

Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.

Co tedy budeme potřebovat, abychom sice dietně, ale přesto chutně vydatně nakrmili dvě osůbky?

1/2 papáji

1 avokádo

1/4 menšího tuřínu

1 menší hlávkový salát

10 cherry rajčátek

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

50g mozzarelly

1 citron

1 lžíce sezamového oleje

extrapanenský olivový olej na zakápnutí na talíři

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Tak a půjdeme na to.

Nejprve si odpeckujeme, oloupeme a nakrájíme papáju na plátky. Také si můžeme něco říct o papáji. Papája obsahuje kromě velkého množství sacharidů i spoustu vitamínů. Použití v kuchyni je nejlepší do salátů, případně džemů a marmelád. Jeho chuť ještě zvýrazní citronová šťáva.

Jako další použijeme avokádo. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a oloupeme slupku. Avokádo na obrázku je nezralé, což pro účel salátu nevadí. Nicméně pokud koupíme tvrdé a nezralé, dáme ho papírového sáčku a za den až dva uzraje. Pro účely našeho salátu ho také nakrájíme na plátky.

Hlávkový salát (nejlépe menší, mladší) důkladně list po listu opláchneme, osušíme a nakrájíme, nebo natrháme na přiměřené kousky.

Tuřín také oloupeme a nakrájíme na přiměřeně velké plátky.

Pak nakrájíme rajčátka na polovic a všechny ingredience dáme do mísy. Posolíme, zakápneme sezamovým olejem a vymačkáme citronvou šťávu. Také opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Poté všechno opatrně, ale důkladně promícháme.

Scedíme si tuňáka z konzervy, zásadně používáme konzervy: "ve vlastní šťávě". Ty které jsou v oleji nemají vždy ideální složení olejů, takže nejchutnější bývá právě tuňák ve vlastní šťávě. Ještě je dobré vybrat si značku, která nabízí opravdového tuňáka pravého (z rodu Tunnus). Tuňáka si dáme přecedit.

Promíchaný salát nandáme na talíř a navrch přidáme kusy tuňáka.

Nakonec natrháme kousky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Takto můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 4.5.2011 19:51 | karma článku: 10,92 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.