R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)
Richard Kába (c) 2012
V letošní sérii Hells Kitchen dostali finalisté za úkol uvařit Chicken Parmesan tak, že budou vyučovat missky, jak to udělat a sami se nesmí jídla dotknout. Gordon Ramsay představil Chicken Parm jako tzv. Comfort Food. Jal jsem se tedy doučit, co je to Comfort Food a vězte, že tak říkají tradičním pokrmům, které vyvolávají ve strávnících nostalgické a sentimentální pocity. Jedná se zpravidla o jídla, které jsou kalorická, nutričně bohaté a přitom snadná na přípravu. Více si o Comfort Food můžete přečíst zde:
Snažil jsem se dohledat historii tohoto pokrmu v Itálii, ale nejspíš je to skutečně jenom americký plagiát (pokud někdo máte přesnější informace, rád si je přečtu v diskuzi). V každém případě se dostáváme k historii řízku jako takového. I proslulý Wiener Schitzel má část historie v Itálii. Maršálek Radecký údajně jedl v Itálii jídlo: "cotoletta milanese", kde bylo telecí maso obalené ve směsi parmezánu a strouhanky a dopisem doporučoval tento pokrm Františku Josefovi. Císařský kuchař však neměl parmezán a tak obalil maso jen ve strouhance, což dalo základ vídeňskému řízku. Zda je tato legenda pravdivá nevím, ale našel jsem několik různých italských "řízků", které se obalují v různých směsích a podávají s různou omáčkou nebo přílohou, i jsou různě připravovány - smažení v oleji, smažení na másle, grilování nebo pečení. Jinak vídeňský řízek se tradičně smaží na přepuštěném másle.
Takže od nejasné historie zpět ke kuřecímu parmezánu, jak ho znají v Americe dnes:
Co budeme potřebovat:
1 cibule
1 malá feferonka
5 stroužků českého česneku
1 kg rajčat
4 stonky bazalky
0,5 l kuřecího vývaru
olivový olej, extra panenský
4 kuřecí prsa
2 vajíčka
trochu mléka
hladkou mouku
150 g parmezánu
200 g mozzarelly
strouhanka
300g špaget
Největší práce nás čeká hned na začátek. Oloupat rajčata. Na rajčatech nešetříme, použijeme co možná nejzralejší, ideálně ze zahrádky nebo odrůdu San Marzano, která má vynikající hutnou dužinou a málo peciček. Rajčata sloupneme z kůže tak, že si každé nařízneme zubatým nožem do křížku, ...
... zalijeme horkou vodou, čímž se račata spaří ...
... po chvíli se přendají do ledové vody, a slupka odpadne skoro sama.
Na hlubší pánev si dáme rozehřát 5 lžic olivového oleje a nakrájíme si cibuli najemno.
Dáme ji pěnit do pánve.
Mezitím si nakrájíme feferonku na miniaturní kostičky, jádřinec vyjememe.
Z česneku vyjmeme a vyhodíme klíčky, které by nám způsobily zažívací potíže,..
... naplocho nožem česnek rozplácneme a pak nasekáme na drobné kostičky.
Do pánvičky přidáme feferonku a česnek ...
Rajčata krájíme na kostičky a přidáváme do pánve ...
Chvíli pomalu restujeme a pak přiléváme trochu vývaru, vždy když se tekutina vyvaří. Časem se rajčata rozvaří ...
Mezitím si nastrouháme parmezán na drť.
Mozzarellu si nakrájíme na slabé plátky.
Dále si dáme vařit osolenou vodu na špagety.
Kuřecí prsa si nakrojíme na motýlka ...
Jemně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.
Připravíme si misky na obalování: mouka, vajíčko rozšlehané s mlékem, lehce osolené, v poslední parmezán a strouhanka smíchané dohromady.
Řízeček si obalíme.
Pokud se nám již vaří voda na špagety, dáme je vařit. Hlídáme, aby byly al dente. Do pánvičky si dáme olivový olej.
Smažíme opatrně, parmezán se připaluje rychleji, než strouhanka. Osmažíme do křupava.
Po otočení vyskládáme na řízeček plátky mozzarelly, na chvilku přiklopíme, aby se rozpustil.
Omáčku stáhneme ze sporáku a vmícháme pokrájené listy bazalky - už nevaříme!
Špagety scedíme, promícháme se lžící olivového oleje a můžeme servírovat.
Špagety, řízeček, omáčka a lístek bazalky na ozdobu.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje
Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy