Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diagnóza DM1 (7. část) - První týdny doma, remise, jídelníček

Remise - měnící se citlivost na inzulin - jídlo - výměnná jednotka - jídelníček.

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

Klikněte pro pátý díl příběhu

Klikněte pro šestý díl příběhu

Po propuštění z nemocnice jsme najeli na vlastní režim. Přeci jen byla Sára zvyklá jíst v jinou hodinu než v nemocnici a také jsme se snažili, aby denní režim byl co nejvyrovnanější. První dva dny jsme akceptovali inzulinový režim, který nám předepsali v nemocnici. U rychlého inzulinu to byly 4 jednotky.

Jakkoli jsme se snažili režim dodržovat co nejpřesněji, glykémie nám lítala od hypoglykemických stavů po vysoké hyperglykémie. Za dva dny jsme přijeli na kontrolu. Paní doktorka koukla na čísla a vysvětlila nám co se děje.

Do našeho snažení totiž hovořily dvě věci. Za prvé: Tím, že Sárince v posledních týdnech inzulín takřka úplně došel, její tělíčko si muselo na inzulin teprve zvyknout a vytvořit si znovu citlivost. Z toho plynulo, že dávky, které jsme dostávali v nemocnici bude třeba snižovat. Takhle jsme totiž dali inzulin, přišla hypoglyklemie a když jsme dokrmili, následovala vysoká hyperglykémie, kterou byl zase problém potlačit dalším inzulinem. 

Druhá věc, která nám do našeho ladění mluvila je remise. Už jsme si řekli, že beta buněk ve slinivce je poměrně dost a že autoimunitní reakce ještě všechny nezničila. Jenže poté co přestaly stíhat zásobovat inzulinem tělíčko, tak se unavily a přestaly se podílet. Po externí inzulinové terapii měly možnost vydechnout, zkonsolidovat se a přeci jen trochu přispět. Jenže to už jsme inzulin píchali i my a proto to mělo stejný vliv. Remise může trvat několik týdnů, měsíců i let.

Co jsme pochopili je, že není třeba následovat nějaký předepsaný režim, že lékaři nám rádi pomůžou s konzultací, ale že se musíme naučit řídit cukrovku úplně sami a nebát se měnit dávky inzulinu, či dávky jídla nebo čas podle aktuální potřeby a vývoje. Šli jsme s dávkami hodně dolů až na nějakých a během pár dní jsme se dostali na 1,5 jednotky.

Pro Sárinku to bylo zejména období, kdy se musela naučit jíst - prostě ve chvíli, kdy se píchne inzulin, nedá se svítit je nutné sníst to, co je a sníst to všechno.

Což se postupně začalo dařit. Na injekce si už také zvykla a podobně jsme na tom byly po dalších třech týdnech my. Naučili jsme se vařit nová jídla, stará jídla po novu, tak aby splňovala požadavky na cukrovku a patřičný počet sacharidů. Naučili jsme se nakupovat. Např. takové tzv. DIA koutky v supermarketu, jsou naprosto k ničemu.  V těchto výrobcích dost často nahradí sacharózu fruktózou, ale jinak se nic zajímavého neděje. Tzv. DIA čokoláda ma stejné množství sacharidů jako normální. Čiže pro DM1 naprosto k ničemu.

Co se týče Sárinky jídelníčku, udám několik příkladů. Za prvé vysvětlím pojem výměnná jednotka. Aby se nám laikům lépe počitaly sacharidy v potravě, bylo definováno, že jedna výměnná jednotka (VJ nebo jen jednotka) je 12 g sacharidů.

Poté je možné vytvořit přehledné tabulky toho, kolik gramů které potraviny je 1 VJ.

Ještě než se dostaneme k takovým krásným ukázkovým přehledům, vězte, že typický den naší Sárinky vypadá následovně: Za den její 17tikilové tělíčko přijme 6 - 6,25 VJ sacharidů

snídaně: 1,5 jednotky
svačina: 0,5 jednotky
oběd: 1,5 jednotky
svačina: 0,5 jednotky
večeře: 1,5 jednotky
2. večeře: 0,5 - 0,75 jednotky

A teď, co si pod tím můžete představit. 

Uvedu několik příkladů toho, jak velké množství VJ se schovává v jakých potravinách, resp. kolik z daných potravin je 1  VJ.

Většina pečiva z obilnin: (přednost má vícezrné před bílým) - tedy chléb, houska, rohlík: 25 g (pro představu obyčejného šumavanu je to asi půl krajíčku, ukrojeného velmi slabě) ale když se budete nudit, vemte si váhu a pokochejte se pestrostí jídelníčku diabetiků. :)

Cereálie (cornflakes apod - pozor, některé mají o hodně hodně hodně víc a velký obsah cukru): 15 g

Mléko (je jedno jak tučné, to nemá vliv na množství laktózy): 250 ml

Jogurt ochucený (např. Danone s ovocem - ale pozor opět velká variabilita): 75 g

Jogurt bílý : 200 g

Jablko : 100 g (polovina středně velkého jablka)

Hruška : 90 g (polovina menší hrušky)

Čočka, fazole, hrách suché: 20 g

Mandle : 80 g

Kukuřice (Bondell v konzervě, GM free): 54 g

dále řekněme, že chcete vařit?

mouka, škrob, rýže suchá: 15 g

vařené brambory: 65 g (asi jedna brambora)

Takže jak vypadá vaření v praxi? Dáme si jeden ukázkový den? 

Snídaně

Sárinka ráno vstane a dá si snídaničku. Když má náhodou ráno málo cukru (pod 3,5 mmol/g) můžeme si dovolit zpestření a to cornflaky (nebo jiné "flejky" ... dlouho jsme vybírali takové, které mají co nejnižší obsah cukrů). Takže abychom dodali 1,5 VJ jídla, znamená to do mističky nalít 65 ml mléka (0,25 VJ) a 18 g flaků (naše mají trochu méně cukrů, takže se Sárinka může rozšoupnout i s 22,5 g)

Pokud má ale ráno cukru normálně nebo víc, jednak se po píchnutí inzulínu počká a jednak nemůže dostat něco takhle sladkého. Dostane např.: 0,5 VJ jablka - tedy čtvrtku jablka (obsahuje vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukru), poté třeba jeden plátek Knäckebrotu nebo dva plátky rýžového "polystyrenu" třeba se sýrem nebo šunkou - sýr je bez cukrů, šunka se zanedbatelným množstvím. A jako bonus třeba jak ona říká "malý roztomilý jogurtík" - našli jsme prodávat jogurty v maličkých kelímcích (je tam asi 60g jogurtu) a odpovídá půl jednotce.

Svačina

Zde má své místo ovoce. Takže půl jednotky čehokoli podle váhy - jablko, hruška, pomeranč, mandarinka, jahody, kiwi ...  na co má chuť. Řekněme, že dnes to bude pomeranč. Takže to máme 70 g pomeranče - tedy asi třetinu (5 stroužků) důstojně velkého pomeranče.

Oběd

K obědu bývá v naší zemi tradiční polévka. Takže máme dvě možnosti. Buď udělat polévku jako hlavní chod, nebo udělat polévku, ve které nejsou jednotky. První varianta má mnoho podob, druhá je větší výzva. Ano jsou potraviny, které neobsahují významné nebo ideálně vůbec žádné množství sacharidů. Ty můžeme použít na výrobu polévky. Je to obvykle zelenina, sýry, tvaroh, maso a uzeniny, nebo třeba hůře použitelný citron. Udělejme dneska třeba cibulačku se sýrem ... zapomenout musíme na osmažený chlebík. V případě jiných polévek je třeba se vyvarovat se zahušťování - mouka, škrob - má jednotky a ne málo. Dále veškerých nudlí, těstovin, rýže a dalšího "plniva". Můžeme si čas od času dovolit třeba vejce, které nemá sacharidy, ale zase množství cholesterolu neumožňuje používat jej hodně často.

Na druhý chod si můžeme udělat např. těstoviny. Ideálně celozrné těstoviny, a jen takové u kterých je jasné množství sacharidů. Udělejme tedy 1 VJ těstovin = 20 g syrových dáme vařit. Připravíme si směs na ně. Osmahneme cibulku, nebo pro zpestření třeba pórek. Můžeme přidat další zeleninu, třeba brokolici, případně doma namleté libové masíčko. Nějaké to koření a teď zbylou půl jednotku. To můlže být třeba 13,5 g kukuřice bonduell a 30 g hrášku z konzervy. Do směsi můžeme použít rajskou šťávu nebo pyré (ujistěme se, že není doslazované) a podávat s těstovinami posypané sýrem.

Svačina

Ovoce, nejlépe ovoce. Anebo kombinace. Např. jeden plátek rýžového/špaldového/jiného "polystyrénu" a čtvrt jednotky třeba hrušky - plátek, který má 22,5 g.

Večeře

Nejoblíbenějším jídlem Sáry je rizoto ... čeká nás velmi podobná věc jako v poledne. Rýže, něco do a je to. Ale velkou výzvou je třeba řízek ... je nutné spočítat strouhanku plus mouku na obalení a pak skutečně vším obalit :) K tomu vařené brambory, 65 g.

Druhá večeře

Podle hodnoty curku, cílem je dodat dlouhé cukry na noc. Takže ideálně tmavé pečivo s vlákninou, v patřičném množství.

To byla jen krátká exkurze v pokračujících dílech se určitě dostanu i k tomu, abych zmínil nějaké finesy a nejoblíbenější substituce.


(Omlouvám se za chybějící díl minulé pondělí, ale pokračování příště bude na čas, tedy v pondělí v 16:35)


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pondělí 20.10.2008 16:35 | karma článku: 22,71 | přečteno: 2667x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1877x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.