Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. Kuře Cordon Bleu s bramborovou kaší

Pojem Cordon Bleu bývá v naších restauračních zařízeních dost často zneužíván či nepochopen. Název bývá často komolen, místo Cordon zaznívá občas Gordon, anglické blue občas mylně nahradí francouzské bleu a ona modrá barva vede některé autory pokrmů k myšlence použít tzv. modrý sýr.

Co se pod poslední položkou v menu skrývá jsem raději netestoval ... Foceno v Zoo Hluboká nad Vltavou(c) RIK 2010

Originální pokrm Cordon Bleu pochází z Francie a za své jméno vděčí slavné francouzské kuchařské škole stejného jména "Le Cordon Bleu", jejíž historie sahá až do roku 1895, kdy začala pořádat první kurzy vaření formou novinových článků.  Samotný název Cordon Bleu (modrá stuha) je odvozen od rytířského řádu, později od osmnáctého století byl titul Cordon Bleu udělován za mimořádné výsledky dosažené ve svém oboru.

Originální  pokrm Cordon Bleu se vyznačuje telecím masem, sýrem ementál nebo gouda a šunkou. Maso se nesolí a nepepří, chuť kapsy dodává právě šunka a sýr. Obalí se v trojobalu a osmaží. Výroba je poměrně jednoduchá a jídlo je přitom velmi chutné, proto si vydobylo oblibu na jídelních lístcích po celém světě.

V Americe (a nejen tam) se začala od poloviny dvacátého století objevovat i verze z kuřecích prsíček, nazvaná Kuře Cordon Bleu. Někteří spekulují, že má základ v ukrajinském pokrmu Kuře Kiev, ale americké časopisy jej udávají jako místní inovaci.

Do Kuře Cordon Bleu se používají různé druhy sýrů od Mozzarelly po švýcarský Gruyere, ale s ementálem neuděláte chybu. (Bohužel se mi do naší ukázky ementál nepodařilo v přilehlých obchodech koupit).

My se tedy pustíme do Kuřete Cordon Bleu a jako přílohu si uděláme bramborovou kaši. K receptu na kaši musím dodat, že recept je od Zdeňka Pohlreicha, protože od té doby co jsem jeho kaši ochutnal a poté uvařil poprvé, říkám ostatním kaším bramborové pyré.

Co budeme potřebovat na 4 porce?

4 kuřecí prsa

4 plátky šunky

6 plátků ementálu (nebo Goudy)

vajíčko, mouka, sůl, mléko na trojobal.

Olej na osmažení (případně friťák)

Co budeme potřebovat na 4 porce bramborové kaše?

400g brambor

1 šlehačka

120g másla

sůl

Kuřecí prso si z boku nařízneme nožem a paličkou z obou stran naklepeme. Snažíme se maso nepoškodit, resp. neprotrhnout. Pokud se nám to nicméně povede, nezoufejte, vemte si jiný kousek masa, naklepejte a použijte zevnitř jako záplatu.

Originální Cordon Bleu se nesolí a nepepří, já jsem ale kuřátko lehce okořenil, ale není nutné se opičit.

Na rozklepané maso rozložíme šunku ...

... a doprostřed sýr.

Poté kapsu přiklopíme a na "spárách" zaklepeme paličkou maso k sobě.

Připravíme si klasický trojobal - hladkou mouku, vajíčko rozšlehané s trochou mléka (případně soli) a strouhanku a kapsu obalíme ve výše zmíněném pořadí.

Ideální je firťák, případně hodně oleje na pánvičce. Mně se osvědčilo osmažit kapsu z obou stran a potom dát ještě do trouby na 20 min na 150°C dopéct, než bude hotová kaše. Správné Cordon Bleu je samozřejmě pouze smažené.

Dáme vařit brambory a připravíme si aditivum pro kaši. Do rendlíku dáme máslo a šlehačku a necháme zredukovat na polovinu.

Jakmile jsou brambory hotové, slijeme vodu, vrátíme na plotnu, rozmačkáme a potom se chopíme elektrického šlehače (pozor nikoli mixéru, ten by způsobil enormní lepivost kaše) pomalu přiléváme zredukované máslo se šlehačkou a mícháme šlehačem, dokud není kaše krásně jemná. Samozřejmě ji také osolíme dle potřeby.

Cordon Bleu se podává s citronem, kterým se pokape. Za tímto účelem není vhodné servírovat terčík, protože ten reálně vymačkat tuze nejde. Můžeme si citron hezky vykrájet, když vememe ostrý úzký nůž s pilolkou a uporstřed citrony začneme vyřezávat vzorek /\/\/\/\/\/\ ... dokola ...

Až máme takový hezký tvar.

Před podáváním kapsu šikmo rozkrojíme a podáváme s bramborovou kaší a citronem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 26.10.2010 8:05 | karma článku: 19,07 | přečteno: 4599x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.