F1: Druhý závod s novými pravidly a co ty na to diváku?
1. Pneumatiky Pirelli - navržené tak, aby se více opotřebovávaly
2. Ovladatelné zadní křídlo - umožňující snáze předjet
3. KERS - což není úplná novinka, ale některé týmy tak vypadají.
Po dvou závodech vnímám asi tak následující:
1. Přinesly Pirellky větší drama? Možná. Přinesly větší nepřehlednost? Asi ano, ale na vině není ani tak samotná skutečnost, že se zajíždí častěji do boxů, jako spíš zcela impotentní vizualizace F1. Tady mi připadá, že Bernie umrzl v předminulé dekádě. Když si to srovnáte s NASCAR nebo jinými sériemi tvořenými více pro diváka, je to rozdíl. Já osobně bych uvítal v průběhu závodu viditelnou informaci, na kterých pneu kdo jede a jak dlouho, současné značení stojí za prd a pokud si člověk nedělá poznámky o zastávkách, tak je v závodě ztracený. Ona i taková informace o předpokládané zastávce aktuálně spočítaná třeba podle průměru kol všech jezdců na dané směsi, by nebyla od věci. Ale místo toho se průměrný divák jen diví, jak se mění pořadí, bez možnosti udělat si obrázek. Tyto informace by přispěly i k tomu udělat si obrázek o tom, který jezdec dokáže pneumatiky šetřit a který ne. Takhle se v tom nevyzná ani pes a bohužel ani někteří komentátoři.
Co se rozhodně nepotvrdilo byly fámy o pětivteřinovém rozdílu mezi jezdcem na nových a ojetých pneumatikách odlišné směsi.
2. Přineslo pohyblivé křídlo zásadní rozdíl v předjíždění? Zásadní určitě ne a tak je to dobře. K tomuto pravidlu jsem byl osobně hodně skeptický, měnit takovouhle měrou úroveň přítlaku v brzdném bodě mi přišlo nebezpečné. Praxe ale ukázala, že si jezdci snadno zvykli a systém jako takový není kdovíjak samospasitelný a rozhodně automaticky neznamená předjetí. A to je stav, který mi připadá velice rozumný. Chtějí divácí více předjíždění, než je současný stav? Věřím, že ne. Chtějí okruhy, které to umožňují, ne magický čudlík na volantu - "jump over".
3. KERS - tady nemám co dodat, jeho funkce je překvapivě vyvážená s funkcí pohyblivého křídla. Otázka zní, jestli vyřadit oba tyto systémy by nepřineslo jak velkou úsporu, tak malý rozdíl v podívané, ale to už jsem asi moc velký kacíř proti centrálnímu plánování zábavy. Osobně jsem byl velmi zvědavý na setrvačníkový KERS Williamsu a je škoda, že stávající pravidla (o max. kapacitě KERSu) činí tento systém nerentabilním. Snad někdy v budoucnu, až bude mít KERS větší power než nějaký 4 válcový, 1.6 Polo-motor. Ale to už stejně nebude opravdová F1, tak je to jedno.
Jinak se letos nic nestalo. Sezona se rozjela slibně a v duchu let minulých. Žádné překvapení mezi výkony různých týmových kolegů, mezi týmy překvapil nějak významěji snad jen Renault a hodnotit rozhodnutí komisařů po dvou závodech bych raději ještě nečinil, uvidíme, zda-li to ve zbytku sezony nebude ještě tragičtější, ale takové to je v každém sportu. Takže hlavu vzhůru a vstříc světlým zítřkům.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin
Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...
Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace
Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...
Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry
Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...
Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní
Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy