Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme potřebovat?

Půl košíček lesních hub, různé druhy. V tomto případě se podařilo v lese ukořistit babky, syrovinky, hlívy, holubinky, masáky, babky, kozáky a bedly. Možná si někdo řekne, že je škoda dávat syrovinky do směsi, že jsou nejlepší jen osolené na másle. Ano to určitě jsou. Ale stejně tak svoji úžasnou aromatickou chuť promítnou ve směsi ostatnich hub. Ostatně každá houbová směs je tím lepší, čím je pestřejší.

200g guanciale, panchetty nebo prostě bůčku či slaniny

1 lžíce olivového oleje

3 cibule - do špaget po uhlířsku se nedává, ale tady bych učinil výjimku.

8 stroužků českého česneku

2 žloutky + 2 celá vajíčka

200ml smetany (ano v pravé italské verzi receptů po uhlířsku smetana není, ale k těm houbám ji přidáme)

4 lžíce nadroleného sýru pecorino nebo můžete zvolit i parmezán (určitě nepoužívejte náhražky grano panado nebo grand moravia)

sůl, nahrubo čerstvě mletý černý pepř

Vezmeme si uzeninu (v tomto případě panchettu), nakrájíme na plátky a poté na kostičky.

Panchettu dáme na mírný olej restovat, aby pustila tuk. Pokud pustí málo, přidáme lžíci oleje.

Mezitím si nakrájíme cibuli. Na půl, zase na půl a nudličky o delce čtvrt-cibule.

Asi tak.

Panchettu restujeme.

Česnek rozpláceme naplocho nožem a nasekáme na kousky.

Panchettu restujeme, aby krásně pustila chuť a vysmažil se tuk.

Když už je panchetta hezky orestovaná, přidáme česnek. Ale smažíme ho jen krátce ...

... a přidáme cibuli.

Jakmile zesklovatí, přidáme houby.

Restujeme houby a pokud nepustí šťávu, můžeme je podlít vývarem nebo trošičkou vody a podusíme.

Mezitím si přiravíme do kastrůlku nebo misky smetanu, vajíčka a žloutky, čerstvě mletý černý pepř a pecorino.

A hezky zašleháme.

Když jsou houby orestované, přilijeme rozmíchanou smetanu s ingrediencemi k houbám a chvíli zasmahneme, aby nám směs trošku zhoustla.

Osolíme podle chuti.

Na talíři posypeme čerstvě mletým černým pepřem a můžeme ozdobit bazalkou.

Dobrou chuť.

Zkuste si tuto variantu na houby, která asi není úplně obvyklá, ale rozhodně přijde k chuti.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 5.7.2011 13:18 | karma článku: 15,66 | přečteno: 1874x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.