R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa
(c) 2011, Richard Kába
Pokud kupujeme lososy celé, máme před sebou pravděpodobně filetování a poté nám zbyde hlava, kosti, kůže a samozřejmě nějaké zbytky masa. To vše nám snadno poslouží k přípravě vývaru.
Na losový vývar budeme potřebovat:
Zbytky z lososa, které se dají zpracovat
1 cibule
1 řapík celeru
1 mrkev
0,5 petržele
0,5 celeru
bobkový list, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, případně pár snítek tymiánu
Rybí zbytky dáme do hrnce (na vývary se mi osvědčil papiňák, samozřejmě nezavřený), zalijeme studenou vodou a začneme zahřívat. Než se začne vařit, ubereme teplotu, aby se nám vývar jenom tzv. táhl (sem tam bublina). Mezitím sbíráme pěnu, která se tvoří navrchu, jedná se o vysráženou bílkovinu. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na čtvrtky a klidně na ní ponecháme čistou slupku a jakmile se přestane tvořit pěna, přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme pak táhnout asi 40 minut. Nakonec přecedíme přes jemné sítko, nebo plátno. Pokud je příliš řídký, můžeme ho ještě redukovat.
Na losové velouté pro 4 osoby budeme potřebovat:
125 g másla
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany
100g čerstvého filetu lososa
Není to složité, pojďme se do toho pustit. Velouté je vlastně základní bílá omáčka, jejíž výroby se dosahuje tak, že se nejprve udělá bílá jíška (máslo + mouka) a poté se přimíchá vývar a provaří se společně, nakonec se zahustí smetanou a žloutkem. Neplést s bešamelem, tam se do jíšky vmíchá mléko. Tyto omáčky pak lze použít jako základ pro výrobu dalších specifických omáček. My v tomto případě vyrobíme velouté bez žloutku a bude mít formu polévky. Kulajda, kterou jsme připravovali před nedávnem, má jako základ také velouté, nikoli však losové jako zde, nýbrž kuřecí.
Takže po troše suché teorie, přejděme k hrncům a měchačkám ...
Takže začátek je snadný, máslo si dáme pomalu rozehřát.
Mezitím si mouku připravíme do sítka. Jakmile se máslo rozpustí, vezmeme si metličku (pokud máme teflonový hrnec, koupíme mi metličku potaženou silikonem. Umělohmotnou nedoporučuji) a vmícháváme ihned přesytou mouku.
Jíšku nesmíme cmudit dlouho, chceme bílou jíšku, nikoli hnědou a tak po malých naběračkách začneme přilévat lososový vývar. Pomůže pokud byl předem ohřátý.
Stále intenzivně mícháme metličkou, nechceme žádné cucky, naopak chceme krásně hladkou omáčku.
Postupně vmícháme všechen vývar, řekněme 1,5l a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Během této doby občasně promícháváme.
Po této době osolíme a poté vmícháme smetanu na zjemnění.
Necháme přejít varem a odstavíme.
Lososa nakrájíme na pláty, nebo klidně na kostičky, jak chcete, rozehřejeme si máslo a rychle ho osmahneme z každé strany. Stačí opravdu vteřiny.
Doprostřed talíře naaranžujeme lososa a kolem zalijeme polévkou.
Ihned podáváme.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí
V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...
OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar
Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...
D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad
Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...
Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico
Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy