Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou

Možná letos už poslední recept na houby. Počasí se má kazit, zatím ale rostou. Další příspěvěk národu houbařů, houby v úpravě bíleho vína a smetany, s placičkami z parmezánu a pažitkovou omáčkou. Možná trošku netradiční, ale rozhodně chutné.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme všechno potřebovat na 2 porce?

Lesní houby

225 ml smetany

1 šalotka

50g másla

150 ml bílého vína

1 malý stroužek česneku

20g parmezánu

sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka, petřžel listová a petržel kudrnka

Jak tedy na to?

Parmezán nastrouháme. Do pekáče dáme papír na pečení a za pomocí kulatého tvarovátka připravíme 4 slabé placičky parmezánu. Dáme péct na 200°C dokud nezačnou hnědnout.

Když jsou hotové, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Lesní houby očistíme, pokud to jde nenamáčíme, pustily by pak příliš mnoho vody.

Houby dáme smažit na másle. Cílem je mít dobře rozpálenou pánev a houby orestovat, nikoli dusit. Nesmí být v tlusté vrstvě, jinak pustí vodu.

Mezitím si na lžíci másla dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.

Když jsou houby orestované dozlatova, přilijeme bílé víno. Účelem není nějaký krabičák nebo Chateau headake, ale naopak kvalitní víno. Když uvaříte ze špatného vína, ani to jídlo nebude dobré.

Když šalotka zesklovatí, přilijeme polovinu smetany a pomalu vaříme.

Mezitím si připravíme z petržele kytičku na ozdobení. Listovou petržel spolu s kudrnkou svážeme pažitkou ...

A přebytky ořízneme.

Omáčku vaříme, dokud nezhoustne do takřka pudinkové konzistence. Potom sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.

Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme na kousíčky pokrájenou pažitkou a propasírovaný malý stroužek česneku a zamícháme.

Jakmile se nám mezitím z hub vyvařilo všechno víno - to je důležité, zcela vyvařit - osolíme a přilijeme druhou půlku smetany.

Houby dál vaříme, dokud se smetana nevyvaří a neobalí houby. Poté opepříme čerstvě mletým pepřem.

A nyní už kompletace na talíři. Použijeme tvarovátko a vyskládáme houbami.

Navrch dáme kolečko parmezánu.

Další vrstvu hub podle tvarovátka ...

Navrch další plátek parmezánu. Ozdobíme petrželovou kytičkou a naaranžujeme pár hezkých hub.

Na závěr kolem přidáme omáčku a pár malých houbiček.

Můžeme podávat s večkou, nebo chlebem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 6.10.2011 20:44 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.