R.A.G. - Telecí na estragonu
Richard Kába (c) 2012
Co se týče estragonu, jedná se o hezkou bylinku, kterou není problém u nás pěstovat na zahrádce. K vaření se využijí jak stonky, tak listy. Ovykle se listy před tepelnou přípravou otrhají a použijí až ve finální verzi pokrmu, zatímco stonky se mohou dát s ostatními surovinami vařit, dusit, či péct a před dokončením se vyjmou a vyhodí. Estragon má velmi intezivní vůni a chuť, připomínající něco mezi lékořicí a anýzem. Říká se, že kdo chce objevit kouzlo franouzské kuchyně, bez estragonu se neobejde.
Druhou výše zmíněnou surovinou je créme fraîche. V našich podmínkách nemá tento kysaný smetanový produkt příliš velkou tradici a nejbližší mu je kysaná smetana. Créme fraîche je však jemnější, smetanovější a mnohem snáz se rozpouští. Jak si připravit doma Créme fraîche přinese přináší další díl R.A.G..
Tak tedy, co budeme potřebovat k výrobě pokrmu pro čtyři osoby:
1 kg telecího masa - nejlépe prý ramínko. Já jsem dnes použil telecí kýtu a nezdá se, že by to byla zásadní chyba.
45 g másla
100 ml créme fraîche
15 g pohrubé mouky
250 - 400 ml telecího vývaru
2 cibule (bílé nebo žluté)
3 snítky estragonu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Rozehřejeme si na mírném ohni dostatečně velkou pánvičku a v ní máslo. Mezitím si pokrájíme cibuli na hrubo ...
a dáme pomalu dusit dokud nezesklovatí. Občas si ji na pánvi přehodíme nebo zamícháme, ať ji z jedné strany nesmažíme více než je třeba, jako já, viz. níže :)
Než se nám cibulka orestuje připravíme si maso. Odblaníme a vyčistíme jej a nakrájíme na kostky.
Dále si omyjeme estragon (tři snítky opravdu stačí, pokrm nebude lepší, když ho použijeme víc, je skutečně velmi aromatický)
Lítečky estragonu si otrháme do mističky a schováme prozatím do lednice, aby zůstaly čerstvé.
Když je cibulka sklovatá (ano tady vidíte, že mi z jedné strany opekla příliš), zvýšíme oheň a dáme maso orestovat ze všech stran na vyšší teplotu.
Když je to hotovo, osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme stonky estragonu a zalijeme trochu vývarem. Zmírníme plamen a pomalu maso dusíme, dokud není měkké. Během toho občas promícháme a dolijeme vývar, pokud se nám už skoro vyvařil.
Maso se bude dusit přibližně hodinu, takže tak po asi 45ti minutách si připravíme základ na omáčku. Vezmeme misku, dáme do ní créme fraîche a smícháme s polohrubou moukou.
Nakonec vmícháme i listy estragonu. Pokud byly příliš veliké, překrojíme je napůl (před tím vmícháním).
Když je maso měkké, vyjmeme ho děrovanou lžící z pánvičky a ponecháme stranou v teple, abychom mezitím dokončili omáčku.
Pokud je výpek příliš hustý, přilejeme další vývar, créme fraîche s moukou nám omáčku samozřejmě zahustí.
Vmícháme připravenou créme fraîche s moukou a estragonem, krásně se nám rozpustí, necháme přejít varem a ještě maličkou chviličku povaříme.
Nyní můžeme servírovat. Na vyhřátý talíř naklademe kousky masa a přelijeme omáčkou s estragonem.
Přílohu si zvolíme podle preferencí. Ve Francii by tento pokrm velmi pravděpodobně neservírovali s rýží, ale u nás by to třeba mohlo i projít.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo
Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...
Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...
Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic
Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...
Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem
Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy