R.A.G. - Vosí hnízda
Richard Kába (c) 2012
Vosí hnízda se skládají z piškotu, na kterém stojí, dále z těsta na korpus a náplně. Korpus může mít mnoho variant, my si představíme dvě - kakaový a mandlový. Místo mandlí se dá udělat další varianta z lískových nebo vlašských oříšků.
Co budeme potřebovat:
Čokoládový korpus:
100 g másla
160 g piškotů
4 lžíce kakaa (co nejkvalitnější)
60 g moučkového cukru
4 lžíce tuzemského rumu
Mandlový korpus:
100 g másla
90 g piškotů
70 g mletých mandlí
60 g moučkového cukru
4 lžíce tuzemského rumu
Náplň:
3 žloutky
100 g másla
50 g cukru krupice
1 lusk vanilky
3 lžíce rumu
Na kompletaci:
formička na vosí hnízda
miska cukru krupice na vysypání formičky
piškoty na podklad
Začneme náplní, protože budeme potřebovat, aby nám před použitím hezky ztuhla. Máslo (prosím Vás v celém následujícím receptu (i celém blogu) platí, že máslo je máslo. Hera není máslo!) dáme do rendlíku a pomalu rozpustíme na mírném ohni.
Lusk bourbon vanilky rozřízneme a seškrábneme nožem semínka.
Semínka vanilky vmícháme do rozpuštěného másla a malou chvilku ohříváme za stálého míchání. Nechceme máslo přepálit, chceme jenom, aby se uvolnila chuť a vůne vanilky. Poté stáhneme z ohně a uložíme v chladu.
Nyní se pustíme do těsta na korpus. Popisovaný recept je na korpus kakaový. Dětské piškoty nasekáme v mixéru na prášek.
Dáme do mísy, přidáme cukr, kakao a rum ...
... a prohněteme těsto.
Mandlový korpus je podobný, nasekáme si mandle, ...
... a dáme si je na suchou pánvičku upražit.
Je třeba postupovat pomalu a opatrně a míchat, nebo přehazovat, abychom mandle nespálili. Jakmile začneme cítit vůni mandlí, můžeme přestat. Dále je nutné mandle nechat zase vychladnout. Zbytek mandlového těsta uděláme stejně jako kakaový, jen z patřičných surovin, viz. výše.
Nyní nám vanilkové máslo již vychladlo a tak si dokončíme náplň. Tři žloutky utřeme s cukrem.
Do nich pak vmícháme vanilkové máslo a získáme krémovitou konzistenci. Nabereme si ji do plničky a dáme do chladu.
Když je těsto příliš měkké, dáme si jej také nejprve vychladit. Připravíme si formičky, do misky si dáme cukr krupici, a do další misky nasypeme piškoty, které budeme potřebovat jako podstavu. Do misky je dáváme proto, aby se nám brali do ruky lépe než z pytlíku. Také si připravíme příborový nůž na odkrajování zbytku těsta.
Než začneme, nacpeme jednou do formičky těsto na sucho (mohli bychom ji i vymazat máslem, ale babička mě to učila takhle). Potom těsto zase vyšťouráme ven. Formička se tak namastila a bude v ní držet cukr.
Formičku "namočíme" v mističce s cukrem a pořadně ji vycukříme, cukr zase nasypeme zpátky. Přilne k vnitřku formičky a pomůže nám potom hotové hnízdo snáze vyklepnout.
Do formičky našťoucháme těsto, lepší po menším množství a hezky pěchovat. Ve prostřed uděláme malíčkem, nebo koncem vařečky dírku na náplň.
Příborovým nožem pak krouživým pohybem od středu ven odřízeneme přebytečné těsto, které vrátíme zpět a můžeme dále znovu použít.
Plničkou naplníme krémem. Nedáváme krému příliš, aby nám pak spodem nevytékal, hnízda by byla zbytečně zapatlaná.
Přiložíme a přitlačíme piškot, na kterém pak hnízdo bude stát.
Nakonec hnízdo vyklopíme, ideálně na prkénku, kdy uchopíme formčiku mezi prsty, ne příliš vysoko nad prkénkem, a o prkénka udeříme mírnou silou spodkem ruky. Poté formičku znovu nacukříme a jedeme další hnízdo.
Hotová hnízda uložíme v chladu a o dobu trvalivosti nemáme strach, protože zmizí určitě jako první.
Někteří ještě hnízda namáčí do čokolády, ale já jsem tak nějak zvyklý takto. S čokoládou už mi o přijde takové přeplácané.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo
Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...
Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...
Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic
Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...
Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem
Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...
Praha 2-Vinohrady, Londýnská, 1+kk, 37m2
Londýnská, Praha 2 - Vinohrady, okres Praha
12 000 Kč/měsíc
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy