Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Kachní kaldoun

Kaldoun je klasická mezinárodní polévka (nikoli jen česká) a v originální konfiguraci se předpokládá, že je to slepičí velouté, s kořenovou zeleninou, žemlovými knedlíčky a drůbky. Já mám mnohem raději jeho kachní verzi s domácími nudlemi. Silný kachní vývar, drůbky a velouté ochucené muškátovým oříškem je prostě tak nádherná chuť, že když ochutnáte, je to jako byste si nasadili kosmodisk*.

Co budeme na takovou dobrotu na 8 porcí potřebovat?

2l silného domácího kachního vývaru (vyrobíte ho stejně jako kuřecí, jenom z kachničky)

50g másla

1 mrkev

1 petržel

drůbky z kachny, nebo dvou (játra, srdce, ledviny, žaludek)

2 menší cibule

2 žloutky

1 stroužek česneku

domácí jíška

2dc mléka

muškátový oříšek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, listová petržel

Mrkev a petržel si nakrájíme na drobounké kostičky a dáme na malý oheň pomalu restovat na máslo.

Když nám mrkev pustí barvu, ...

... přisypeme najemno nakrájenou cibuli a dále restujeme.

Když nám cibulka zesklovatí, ...

... přidáme nadrobno nakrájené drůbky, a česnek, který nejprve rozplácneme nožem a pak nasekáme na maličké kousky. Společně zasmahneme.

Když je všechno hezky orestované, přidáme dvě lžíce jíšky (nebo lžíci mouky a jíšku vymícháme).

A začneme po malých částech vmíchávat vývar, ...

... dokud tam není všechen. Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Vaříme aspoň 40 minut, ...

... dokud nejsou drůbky měkké.

Připravíme si zvlášť do misky žloutky, ...

... rozkvedláme s mlékem a přilejeme za postupného míchání asi 2 naběračky polévky. Kdybychom žloutky nalili do polévky rovnou, tak se nám srazí.

Takto rozmíchané s mlékem a vývarem, můžeme opatrně vkvedlat do polévky. Od této chvíle se už polévka nesmí vařit klokotem.

Domácí nudle (viz.recept zde) si uvaříme zvlášť ve slané vodě. Přidáme do polévky, nastrouháme asi třetinu muškátového oříšku, dochutíme ještě případně solí a pepřem, zamícháme ...

... a na úplný závěr přidáme pokrájenou listovou petržel.

Nyní již můžeme podávat. Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

* - hláška, Houba TM

Autor: Richard Kába | neděle 23.10.2011 13:01 | karma článku: 20,74 | přečteno: 11250x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.