R.A.G. - Kuskus s kuřecím masem a cuketou
Kuskus s kuřecím masem a cuketouRIK (c)
KUSKUS s kuřecím masem a cuketou
-autor receptu RIK-
Takže jak na to. Nejdřív asi bývá zvykem vypsat si ingredience, popisované množství je pro dvě porce.
0,5l vývaru (libovolný, já jsem dnes použil králičí)
100g kuskusu
2 šalotky
4 stroužky česneku (českého) nebo palici čínského
panenský olivový olej
2 dc bílého vína
jedno kuřecí prsíčko (nebo ekvivalentně jiného kuřecího masa)2 šalotky
2 řapíky celeru
1/2 menší cukety
lžička hrubozrné hořčice
sůl, pepř, cukr, šťáva z limetky
cherry rajčátko na ozdobení
trochu nastrouhané mozzarelly
Nejprve si dáme ohřát vývar. Kuskus nasypeme do rendlíčku přiměřené velikosti, není třeba mít moc vysokou vrstvu. Jakmile se vývar ohřeje, zalijeme kuskus tak, aby hladina byla vyrovnaná s vrstvou kuskusu. Připomínám, že používáme opravdový domácí vývar (viz. patřičná kapitola mých sériálů), v žádném případě nějakou maggi kostku, nebo podobný hnus. Rendlík přikryjeme utěrkou. Po chvíli zkontrolujeme a pokud již "vypil" všechen vývar, přilijeme další. Opakujeme dokud kuskus saje.
Mezitím, než se nám kuskus napije si připravíme ostatní. Česnek oloupeme, rozkrojíme každý stroužek a vyjmeme klíček. To je velmi důležité, protože mnozí lidé by pak měli trávicí potíže. Stalo se Vám, že jste si dali hodně česneku na topinku, do bramboráku nebo podobně a bylo Vám šoufl? Nevyjmuli jste klíček, jinak za to chudák česnek opravdu nemůže. Zároveň je třeba mít k dispozici pořádný česnek, nejlépe český. Poté stroužky nasekáme na drobno. Šalotku také nasekáme na drobno. Dáme do hrnce trochu olivového oleje a rozpálíme. Vložíme nejprve česnek a pomalu restujeme. Jakmile začně být průsvitný, přidáme šalotku. Zatímco se nám smaží, nakrájíme si kuřecí maso na malé drobné kostičky a řapíkatý celer na kousky. Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme kuřecí maso a řapíkatý celer a orestujeme.Poté přilijeme bílé víno a necháme ho vyvařit na středním plameni. Jakmile je vyvařené, přidáme polévkovou lžíci cukru a zkaramelizujeme ho.
Mezitím co se vyváří víno oloupeme cuketu a nakrájíme na drobné kostičky a dáme do druhého hrnce orestovat na oleji. Ne moc dlouho, aby zůstala křoupavá.
Jakmile je kuře i cuketa hotová, smícháme obojí ve větším z rendlíku, sejmeme z ohně, přidáme kuskus a lžíčku hrubozrné hořčice. Ochutíme solí, pepřem, případně cukrem a šťávou z limetky.
Poté nandáme do misky, na vrch ozdobíme cherry rajčátkem a posypeme nastrouhanou, nebo jen tak natrhanou mozzarellou.
Tenhle recept Vás zasytí a snad i přesvědčí, že kuskus i cuketa nejsou tak marné suroviny. Celé to ale stojí na dobrém vývaru. jestli kuskus nabobtnáte ve vodě, chuť bude zcela sterilní. Tak snad Vám zachutná. Dobrou chuť.
Tolik druhý díl RIKovy Amatérské Gastronomie. Příští díl vyjde v neděli a bude pojednávat o již zmiňovaném dortíku.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael
Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil
Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...
V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči
Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...
Servisní a aplikační technik (m/ž) - mzda až 55.000 Kč
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy