Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Kuskus s kuřecím masem a cuketou

Dneska si v RIKově Amatérské Gastromii uděláme jednoduchou zdravou večeři. Zkusím vás přesvědčit, že kuskus není nudný těstovinový drobek bez chuti a že cuketa (kterou jsem donedávna nesnášel) se dá použít do dobrého lehkého pokrmu. Nechtěl jsem začínat převzatým nebo klasickým receptem, tak jsem v rychlosti vyvinul tuhle dobrotu.

Kuskus s kuřecím masem a cuketouRIK (c)

 

 

 

 

 

 

KUSKUS s kuřecím masem a cuketou

-autor receptu RIK-

Takže jak na to. Nejdřív asi bývá zvykem vypsat si ingredience, popisované množství je pro dvě porce.

 

 

 

0,5l vývaru (libovolný, já jsem dnes použil králičí)

100g kuskusu

2 šalotky

4 stroužky česneku (českého) nebo palici čínského

panenský olivový olej

2 dc bílého vína

jedno kuřecí prsíčko (nebo ekvivalentně jiného kuřecího masa)2 šalotky

2 řapíky celeru

1/2 menší cukety

lžička hrubozrné hořčice

sůl, pepř, cukr, šťáva z limetky

cherry rajčátko na ozdobení

trochu nastrouhané mozzarelly

 

Nejprve si dáme ohřát vývar. Kuskus nasypeme do rendlíčku přiměřené velikosti, není třeba mít moc vysokou vrstvu. Jakmile se vývar ohřeje, zalijeme kuskus tak, aby hladina byla vyrovnaná s vrstvou kuskusu. Připomínám, že používáme opravdový domácí vývar (viz. patřičná kapitola mých sériálů), v žádném případě nějakou maggi kostku, nebo podobný hnus. Rendlík přikryjeme utěrkou. Po chvíli zkontrolujeme a pokud již "vypil" všechen vývar, přilijeme další. Opakujeme dokud kuskus saje.

Mezitím, než se nám kuskus napije si připravíme ostatní. Česnek oloupeme, rozkrojíme každý stroužek a vyjmeme klíček. To je velmi důležité, protože mnozí lidé by pak měli trávicí potíže. Stalo se Vám, že jste si dali hodně česneku na topinku, do bramboráku nebo podobně a bylo Vám šoufl? Nevyjmuli jste klíček, jinak za to chudák česnek opravdu nemůže. Zároveň je třeba mít k dispozici pořádný česnek, nejlépe český. Poté stroužky nasekáme na drobno. Šalotku také nasekáme na drobno. Dáme do hrnce trochu olivového oleje a rozpálíme. Vložíme nejprve česnek a pomalu restujeme. Jakmile začně být průsvitný, přidáme šalotku. Zatímco se nám smaží, nakrájíme si kuřecí maso na malé drobné kostičky a řapíkatý celer na kousky. Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme kuřecí maso a řapíkatý celer a orestujeme.Poté přilijeme bílé víno a necháme ho vyvařit na středním plameni. Jakmile je vyvařené, přidáme polévkovou lžíci cukru a zkaramelizujeme ho.

Mezitím co se vyváří víno oloupeme cuketu a nakrájíme na drobné kostičky a dáme do druhého hrnce orestovat na oleji. Ne moc dlouho, aby zůstala křoupavá.

Jakmile je kuře i cuketa hotová, smícháme obojí ve větším z rendlíku, sejmeme z ohně, přidáme kuskus a lžíčku hrubozrné hořčice. Ochutíme solí, pepřem, případně cukrem a šťávou z limetky.

Poté nandáme do misky, na vrch ozdobíme cherry rajčátkem a posypeme nastrouhanou, nebo jen tak natrhanou mozzarellou.

Tenhle recept Vás zasytí a snad i přesvědčí, že kuskus i cuketa nejsou tak marné suroviny. Celé to ale stojí na dobrém vývaru. jestli kuskus nabobtnáte ve vodě, chuť bude zcela sterilní. Tak snad Vám zachutná. Dobrou chuť.

Tolik druhý díl RIKovy Amatérské Gastronomie. Příští díl vyjde v neděli a bude pojednávat o již zmiňovaném dortíku.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 10.9.2010 21:15 | karma článku: 15,53 | přečteno: 4063x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  18:56

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.