R.A.G. - Míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou
Na míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou (popisuji postup pro 3 porce) podle RIKova receptu budeme potřebovat:
1 velkou cibuli (nebo 2 malé)
2 plátky anglické slaniny (cca 40g)
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce smetany (alespoň 30 procent)
4 vejce velikosti L
koňak na zastříknutí
1 čajová lžička medu
6 stvolů čerstvého tymiánu
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel na ozdobení
Do rendlíku dáme rozpustit máslo, mezitím si nakrájíme cibuli na drobno a vložíme ji do rendlíků. Přidáme tymián. Čerstvý tymián, sušený tam vůbec nezkoušejte, tím to leda zkazíte. Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a také přidáme. Mícháme a necháme cibulku osmahnout do hněda.
Mezitím si připravíme vajíčka. Oddělíme žloutky a bílky (na obrázku vidíte, když se rozklepnutí nepovede a v bílku jsou kousky žloutku. V tomto receptu to výjimečně nevadí, ale příště se budeme více snažit). Do žloutku přidáme polévkovou lžíci smetany, nastrouháme muškátový oříšek a zašleháme metičkou. Muškátový oříšek, stejně jako kterékoli jiné koření, je nejlepší mít v celku a nastrouhat těsně před použitím. Totéž bude platit s pepřem. Lépe než kupovat mletý pepř je pořídit si mlýnek a vždy namlít čerstvé kuličky, je tak mnohem aromatičtější.
Když je cibulka krásně vysmažená, vybereme tymián a zastříkneme koňakem. Poté, co se koňak skoro všechen odpaří, přidáme lžičku medu. Opravdu jen lžičku, nechceme, aby to to byl sladký vaječný dezert, chceme jen decetně nasládlou příchuť, kterou (až úplně nakonec) přiohneme solí.
Necháme odpařit veškerý koňak a zkaramelizovat. Podle velkých bublin poznáme, že už jsou cibulka i med karemelizované a my můžeme přidat bílky.
Bílky rozmícháme a osmažíme do finální podoby.
Nyní stáhneme z plotýnky, přimícháme žloutky rozmíchané se smetanou, nakrájenou petržel a dochutíme solí a pepřem.
Podávat můžeme třeba jako na obrázku s domácím žitným kváskových cibulovým chlebem. Dobrou chuť.
P.S. Pokud bude zájem, tak se v některém z příštích dílů RIKovy Amatérské Gastronomie mohu věnovat i kváskovému chlebu.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje
Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy