Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky

Letošní rok je takřka nekonečná houbová sezona. Mrazák nám přetéká, skříň je plná sušených hub sortovaných podle budoucího použití - hřiby pravé, stročky, mix hřibovitých (klouzek, kozák, křemenáč, hřib dutonový, hřib plstnatý, hřib strakoš), ouška, atd. Ale nejvíc se letos urodilo právě hřibů hnědých, zvaných suchohřib, nebo panský hřib. Udělal jsem experiment a do Pohlreichovy krémové česneky jsem přidal sušené suchohříbky. Hřib hnědý není chuťově dominantní a jako hlavní složka v polévce by nefungoval. Ale v krémové česnečce hraje krásně druhé housle v pozadí.

 

Takže nejprve složení. Co budeme na polévku pro 4-6 osob potřebovat?

50g hladké mouky

1000ml domácího kuřecího vývaru

200ml smetany

65g másla

2 hrsti sušených suchohřibů (hřib hnědý)

100g třeného nebo pasírovaného českého česneku

1 palička českého česneku krájeného na plátky na opečení

bílý pepř, sůl, muškátový květ nebo čerstvě strouhaný muškátový oříšek

Houby dáme namočit do rendlíku s vodou na 30min. Mezitím si oloupeme si česnek, z větších stroužků si nakrájíme plátky, které opečeme buď na pánvičce nebo v troubě na 125°C. Pozor ať nám česnek nezhořkne. Zbytky ze stroužků na plátky a další česnek (celkem 100g) propasírujeme mačkátkem, nebo natřeme nožem.

Takhle vypadá opečený česnek. Neměl by ztmavnout moc, aby nezhořkl.

Po 30ti minutách houby scedíme a vodu z nich vylejeme, příliš by nám obarvila polévku a ani chutě které obsahuje nejsou přínosem. Pokud jsme houby sušili na větší kousky, nakrájíme si je na menší.

Máslo dáme rozpustit do rendlíku, pomalu přisypáváme mouku a vytvoříme si světlou jíšku.

Poté pomalu přiléváme ohřátý vývar a neustále mícháme. Vmícháme takto celý vývar. Pokud nám přesto zůstaly v polévce žmolky mouky můžeme základ polévky promixovat tyčovým mixérem, případně procedit.

Přidáme houby ....

.... a povaříme asi 15 min. Poté vmícháme smetanu a ještě 10 min. povaříme.

Na konec ochutíme bílým pepřem, muškátovým květem nebo čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, vmícháme česnek a odstavíme.

Při podávání na talíři ozdobíme opečenými plátky česneku.

Navzdory (anebo spíše díky) jednoduchosti polévka překvapí velice příjemnou chutí. Námět na česnekovou část je v knížce "Prostřeno bez servítků" od Zdeňka Pohlreicha, dovolil jsem si velmi jemně upravit poměry množství a doby jednotlivých fází (případně dodat chybějící).

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | sobota 9.10.2010 10:57 | karma článku: 13,25 | přečteno: 2948x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.