Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky

Letošní rok je takřka nekonečná houbová sezona. Mrazák nám přetéká, skříň je plná sušených hub sortovaných podle budoucího použití - hřiby pravé, stročky, mix hřibovitých (klouzek, kozák, křemenáč, hřib dutonový, hřib plstnatý, hřib strakoš), ouška, atd. Ale nejvíc se letos urodilo právě hřibů hnědých, zvaných suchohřib, nebo panský hřib. Udělal jsem experiment a do Pohlreichovy krémové česneky jsem přidal sušené suchohříbky. Hřib hnědý není chuťově dominantní a jako hlavní složka v polévce by nefungoval. Ale v krémové česnečce hraje krásně druhé housle v pozadí.

 

Takže nejprve složení. Co budeme na polévku pro 4-6 osob potřebovat?

50g hladké mouky

1000ml domácího kuřecího vývaru

200ml smetany

65g másla

2 hrsti sušených suchohřibů (hřib hnědý)

100g třeného nebo pasírovaného českého česneku

1 palička českého česneku krájeného na plátky na opečení

bílý pepř, sůl, muškátový květ nebo čerstvě strouhaný muškátový oříšek

Houby dáme namočit do rendlíku s vodou na 30min. Mezitím si oloupeme si česnek, z větších stroužků si nakrájíme plátky, které opečeme buď na pánvičce nebo v troubě na 125°C. Pozor ať nám česnek nezhořkne. Zbytky ze stroužků na plátky a další česnek (celkem 100g) propasírujeme mačkátkem, nebo natřeme nožem.

Takhle vypadá opečený česnek. Neměl by ztmavnout moc, aby nezhořkl.

Po 30ti minutách houby scedíme a vodu z nich vylejeme, příliš by nám obarvila polévku a ani chutě které obsahuje nejsou přínosem. Pokud jsme houby sušili na větší kousky, nakrájíme si je na menší.

Máslo dáme rozpustit do rendlíku, pomalu přisypáváme mouku a vytvoříme si světlou jíšku.

Poté pomalu přiléváme ohřátý vývar a neustále mícháme. Vmícháme takto celý vývar. Pokud nám přesto zůstaly v polévce žmolky mouky můžeme základ polévky promixovat tyčovým mixérem, případně procedit.

Přidáme houby ....

.... a povaříme asi 15 min. Poté vmícháme smetanu a ještě 10 min. povaříme.

Na konec ochutíme bílým pepřem, muškátovým květem nebo čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, vmícháme česnek a odstavíme.

Při podávání na talíři ozdobíme opečenými plátky česneku.

Navzdory (anebo spíše díky) jednoduchosti polévka překvapí velice příjemnou chutí. Námět na česnekovou část je v knížce "Prostřeno bez servítků" od Zdeňka Pohlreicha, dovolil jsem si velmi jemně upravit poměry množství a doby jednotlivých fází (případně dodat chybějící).

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | sobota 9.10.2010 10:57 | karma článku: 13,25 | přečteno: 2948x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  8:51

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.