R.A.G. - Lasagne po boloňsku (i pro malého DIAbetika)
Co budeme potřebovat?
Boloňskou omáčku - sugo bolognese (odkaz na recept)
Rajčatovou omáčku - sugo pomodoro (odkaz na recept)
Bešamel - besciamella (odkaz na recept)
100g čerstvě nastrouhaného parmezánu
Lasagne
sůl, olej
Nejprve klasická verze
Dáme si vařit do velkého hrnce vodu, osolíme a zakápneme olejem. Zároveň si připravíme stejně velký hrnec s ledovou vodou, jejíž efekt umocníme ledem. Každý jednotlivý plátek lasagní si dáme na půl minuty vařit a pak ihned přeneseme do ledové vody. Tímto docílíme, že jsou všechny plátky al dente (na skus). Pozor, je velmi nebezpečné dát si těch lasagní povařit více najednou, neboť mají neuvěřitelnou snahu se k sobě lepit. Doporučuji dávat je tam po jednom, případně po dvou, oddělené kuchyňským nářadím (viz. obrázek výše). Zároveň si připravíme hotové boloňské ragú, rajčatovou omáčku a bešamel, nebude od věci když bude všechno ještě teplé.
Ačkoli se obvykle doporučuje začít na dno pekáče vrstvou lasagní, mně se osvědčilo naopak začít vrstvou ragú, omáčka, bešamel a teprve na to přidat vrstvu těstovin. Těstoviny skládáme a lehce pěchujeme. Cílem je kompaktní hmota bez zbytečných vzduchových bublin, kterou poctivě zaléváme bešamelem. Důležité je, aby všechny pláty lasagní zůstaly ponořené. Jakmile máme vrstu těstovin, sestavíme opět ragú, omáčka, bešamel, a zase lasagne a tak stále dokola, dokud nám stačí výška pekáče a množství ragú, omáčky a bešamelu.
Na závěr posypeme parmezánem a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C na 45-60 min. Doporučuji v první polovině přiklopit alobalem, aby se nám lasagne z vrchu nepřipekly a také se mi osvědčilo pečení s horkovzduchem, které pomůže trochu vysušit tekutou složku. Ale hodně asi záleží na vlastnostech konkrétní trouby.
Takhle nějak mohou vypadat pečené. Někdy bývá problém s porcováním ihned, pokud se nenechají vychladnout, bývá porcování náročnější,
ale tyhle se docela povedly. Dobrou chuť.
Nemáte-li cukrovku, můžete se čtením skončit, pro ostatní zájemce je ukázka, jak dopřát tuhle mňamku i naší Sárince, která má DM1
První co potřebujeme, je definovat si množství těstovin, které použijeme. Je třeba brát v úvahu, že v ragú je zanedbatelné množsví cukru z vína (podle toho jak suché víno jsme použili) a mališko laktózy z mléka. Máme vyzkoušeno, že se to dá zanedbat, nebo připočítat jako osmina VJ. Rajčatovou omáčku nesladím, pokud jste jí osladili, započítejte ji navíc. Těstoviny (které používáme) mají "cukráž" 16 a 2/3g (zaokrouhleně 16,67g) takže na obrázku vidíte zleva dvě obědové porce (1,75VJ) a vpravo večeřovou (1,5VJ).
Potřebuje patřičně velké (resp. patřičně malé) zapékací misky. Na dno opět připravíme vrstvu ragú a rajčatové omáčky (nepoužíváme bešamel, dáme o to více rajčatové omáčky).
Lasagne opět předvaříme a schladíme. A teď je musíme naporcovat do malé misky. Můžeme si vzít ostrý (v tomto případě keramický) nůž a škrábnout si místo řezu (podobně jako když se řeže sklo, nebo dlaždice) a poté se nám podaří odlomit jen požadovaný kus.
Střídáme vrstvy omáček a lasagní
a nakonec posypeme parmezánem. Dáme do trouby na 180°C na přiměřený čas (30-45min) - přeci jen jsou tyhle misky menší než předešlý veliký pekáč.
Aby se nám nepřipekl vršek (jako na obrázku) na první část pečení přiklopíme alobalem.
Nezbývá než píchnout inzulín a pustit se do jídla. Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy