Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Lasagne po boloňsku (i pro malého DIAbetika)

V minulém článku z RIKovy Amatérské Gastronomie jsme si připravili všechny ingredience pro lasagne alla bolognese a dnes se do nich opravdu pustíme. V tomto díle připravíme i tři porce pro Sárinku s cukrovkou, aby nepřišla zkrátka.

 

Co budeme potřebovat?

Boloňskou omáčku - sugo bolognese (odkaz na recept)

Rajčatovou omáčku - sugo pomodoro (odkaz na recept)

Bešamel - besciamella (odkaz na recept)

100g čerstvě nastrouhaného parmezánu

Lasagne

sůl, olej

Nejprve klasická verze

Dáme si vařit do velkého hrnce vodu, osolíme a zakápneme olejem. Zároveň si připravíme stejně velký hrnec s ledovou vodou, jejíž efekt umocníme ledem. Každý jednotlivý plátek lasagní si dáme na půl minuty vařit a pak ihned přeneseme do ledové vody. Tímto docílíme, že jsou všechny plátky al dente (na skus). Pozor, je velmi nebezpečné dát si těch lasagní povařit více najednou, neboť mají neuvěřitelnou snahu se k sobě lepit. Doporučuji dávat je tam po jednom, případně po dvou, oddělené kuchyňským nářadím (viz. obrázek výše). Zároveň si připravíme hotové boloňské ragú, rajčatovou omáčku a bešamel, nebude od věci když bude všechno ještě teplé.

Ačkoli se obvykle doporučuje začít na dno pekáče vrstvou lasagní, mně se osvědčilo naopak začít vrstvou ragú, omáčka, bešamel a teprve na to přidat vrstvu těstovin. Těstoviny skládáme a lehce pěchujeme. Cílem je kompaktní hmota bez zbytečných vzduchových bublin, kterou poctivě zaléváme bešamelem. Důležité je, aby všechny pláty lasagní zůstaly ponořené. Jakmile máme vrstu těstovin, sestavíme opět ragú, omáčka, bešamel, a zase lasagne a tak stále dokola, dokud nám stačí výška pekáče a množství ragú, omáčky a bešamelu.

Na závěr posypeme parmezánem a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C na 45-60 min. Doporučuji v první polovině přiklopit alobalem, aby se nám lasagne z vrchu nepřipekly a také se mi osvědčilo pečení s horkovzduchem, které pomůže trochu vysušit tekutou složku. Ale hodně asi záleží na vlastnostech konkrétní trouby.

Takhle nějak mohou vypadat pečené. Někdy bývá problém s porcováním ihned, pokud se nenechají vychladnout, bývá porcování náročnější,

ale tyhle se docela povedly. Dobrou chuť.

 

Nemáte-li cukrovku, můžete se čtením skončit, pro ostatní zájemce je ukázka, jak dopřát tuhle mňamku i naší Sárince, která má DM1

První co potřebujeme, je definovat si množství těstovin, které použijeme. Je třeba brát v úvahu, že v ragú je zanedbatelné množsví cukru z vína (podle toho jak suché víno jsme použili) a mališko laktózy z mléka.  Máme vyzkoušeno, že se to dá zanedbat, nebo připočítat jako osmina VJ. Rajčatovou omáčku nesladím, pokud jste jí osladili, započítejte ji navíc. Těstoviny (které používáme) mají "cukráž"  16 a 2/3g (zaokrouhleně 16,67g) takže na obrázku vidíte zleva dvě obědové porce (1,75VJ) a vpravo večeřovou (1,5VJ).

Potřebuje patřičně velké (resp. patřičně malé) zapékací misky. Na dno opět připravíme vrstvu ragú a rajčatové omáčky (nepoužíváme bešamel, dáme o to více rajčatové omáčky).

Lasagne opět předvaříme a schladíme. A teď je musíme naporcovat do malé misky. Můžeme si vzít ostrý (v tomto případě keramický) nůž a škrábnout si místo řezu (podobně jako když se řeže sklo, nebo dlaždice) a poté se nám podaří odlomit jen požadovaný kus.

Střídáme vrstvy omáček a lasagní

a nakonec posypeme parmezánem. Dáme do trouby na 180°C na přiměřený čas (30-45min) - přeci jen jsou tyhle misky menší než předešlý veliký pekáč.

Aby se nám nepřipekl vršek (jako na obrázku) na první část pečení přiklopíme alobalem.

Nezbývá než píchnout inzulín a pustit se do jídla. Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pondělí 11.10.2010 12:30 | karma článku: 12,55 | přečteno: 1804x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.