Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Chlebové kostky se sýrem

Kdysi dávno maminka objevila v nějaké knížce, nebo kalendáři, nebo já už nevím kde, recept na údajně švýcarský pokrm jménem Chlebové kostky se sýrem. Zkusila to uvařit, bylo to jednoduché a všem nám to chutnalo. Samozřejmě, že jako sýr použila tehdy eidam. Ani nevím proč, ale náhle jsem si vzpomněl na ten recept a dostal na to jídlo chuť. Nejprve jsem pogoogloval a snažil se najít originální recepturu. Neúspěšně. Jestli někdo znáte toto jídlo v originále, budu rád, když se s námi podělíte v diskuzi.

Švýcarsko je alpská země a proto je v kuchyni často vidět chléb, sýr a mléčné výrobky. Pohrával jsem si s myšlenkou jaký sýr bude nejvhodnější. Typickým švýcarským sýrem je ementál. Nakonec jsem se rozhodl pro  Appenzellský sýr a věřím, že to nebyla chyba.

Takže nejprve suroviny, které budeme pro 2 porce potřebovat:

2 lžíce přepuštěného másla

2 dvojnásobně tlusté krajíčky chleba

200g Appenzellského sýru

100 ml šlehačky

1 celý muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný

velká hrst pažitky

sůl, pepř na dochucení

 

Chleba nakrájíme na větší kostky. Pokud je chleba čerstvý, tak je dáme do trouby na 75°C vysušit.

Suchý chléb nám nebude sát tolik tuku. Mezitím, než se nám chléb vysuší si nastrouháme nahrubo sýr ...

... a nakrájíme pažitku na jemno.

Když je chleba osušený, rozpustíme si v kastrolu přepuštěné máslo a necháme ho rozpálit. Čím bude máslo rozpálenější, tím méně tuku chléb nasaje.

Osmahneme chléb po všech stranách ...

... zmírníme oheň a přisypeme sýr a zalijeme šlehačkou.

Necháme sýr rozpustit a šlehačku vsáknout. Poté odstavíme a ochutíme solí, pepřem a nastrouháme celý muškátový oříšek. Se solí opatrně, pamatujme, že už sýr je dost slaný. Já sůl dokonce nepoužívám vůbec. Nakonec posypeme pažitkou a zamícháme.

Nyní můžeme směle podávat. Dobrou chuť.

Pokud má někdo ze čtenářů kořeny ve Švýcarsku a setkal se s tímto receptem, budu velmi rád za informace jak receptura vypada v originále, který sýr se používá a něco o původu.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 14.10.2010 8:14 | karma článku: 14,89 | přečteno: 2100x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.