Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Chlebové kostky se sýrem

Kdysi dávno maminka objevila v nějaké knížce, nebo kalendáři, nebo já už nevím kde, recept na údajně švýcarský pokrm jménem Chlebové kostky se sýrem. Zkusila to uvařit, bylo to jednoduché a všem nám to chutnalo. Samozřejmě, že jako sýr použila tehdy eidam. Ani nevím proč, ale náhle jsem si vzpomněl na ten recept a dostal na to jídlo chuť. Nejprve jsem pogoogloval a snažil se najít originální recepturu. Neúspěšně. Jestli někdo znáte toto jídlo v originále, budu rád, když se s námi podělíte v diskuzi.

Švýcarsko je alpská země a proto je v kuchyni často vidět chléb, sýr a mléčné výrobky. Pohrával jsem si s myšlenkou jaký sýr bude nejvhodnější. Typickým švýcarským sýrem je ementál. Nakonec jsem se rozhodl pro  Appenzellský sýr a věřím, že to nebyla chyba.

Takže nejprve suroviny, které budeme pro 2 porce potřebovat:

2 lžíce přepuštěného másla

2 dvojnásobně tlusté krajíčky chleba

200g Appenzellského sýru

100 ml šlehačky

1 celý muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný

velká hrst pažitky

sůl, pepř na dochucení

 

Chleba nakrájíme na větší kostky. Pokud je chleba čerstvý, tak je dáme do trouby na 75°C vysušit.

Suchý chléb nám nebude sát tolik tuku. Mezitím, než se nám chléb vysuší si nastrouháme nahrubo sýr ...

... a nakrájíme pažitku na jemno.

Když je chleba osušený, rozpustíme si v kastrolu přepuštěné máslo a necháme ho rozpálit. Čím bude máslo rozpálenější, tím méně tuku chléb nasaje.

Osmahneme chléb po všech stranách ...

... zmírníme oheň a přisypeme sýr a zalijeme šlehačkou.

Necháme sýr rozpustit a šlehačku vsáknout. Poté odstavíme a ochutíme solí, pepřem a nastrouháme celý muškátový oříšek. Se solí opatrně, pamatujme, že už sýr je dost slaný. Já sůl dokonce nepoužívám vůbec. Nakonec posypeme pažitkou a zamícháme.

Nyní můžeme směle podávat. Dobrou chuť.

Pokud má někdo ze čtenářů kořeny ve Švýcarsku a setkal se s tímto receptem, budu velmi rád za informace jak receptura vypada v originále, který sýr se používá a něco o původu.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 14.10.2010 8:14 | karma článku: 14,89 | přečteno: 2101x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  20:21

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.