R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi
Co budeme potřebovat pro 3 porce?
3 hrsti rukoly
3 hrušky (ideálně tvrdší)
75g mandlí - plátky
1 lžíce tmavého medovicového medu
1 lžíce sezamového oleje
0,5 dcl koňaku
štáva z jednoho citronu
hobliny parmezánu
olivový olej, sůl, pepř
6 plátků toastového chleba na krutony
3 stroužky českého česneku
Nejprve si uděláme přípavné práce. Toastový chléb pokrájíme na patřičně velké kostky a dáme vysušit do trouby na 75°C. Rukolu propereme a vysušíme (k vysušení můžeme použít utěrku, do které omytou rukolu vložíme a využijeme odstředivou sílu kroužením. Opatrně, jinak budete mít celou kuchyň mokrou. nejlepší je vést pohyb tak, aby voda odcákla do dřezu.
Parmezán si nastrouháme na hobliny.
Na pánvičku dáme olej, propasírujeme česnek (ze kterého jsme předtím vyndali klíček) a jakmile se rozpálí olej, přidáme česnek a vysušený toastový chléb. Osamahneme krutony a odložíme stranou.
V rendlíku nebo pánvičce rozehřejeme olej, vložíme mandle a zakápneme sezamovým olejem. Opatrně s ním. Za prvé je třeba koupit opravdu dobrý (některé velmi nepříjemě páchnou) a nepřehnat to s ním, bývá hodně aromatický. Na mírné teplotě mandle opražíme a promícháváme, pozor, velmi snadno zčernají. Opečeme je jen zlehka. Poté zastříkneme koňakem a necháme jej odpařit. Nakonec přidáme lžíci medu.
Vaříme dokud med neobalí mandle a nepřilne k nim.
Hrušky vykrájíme a stáhneme slupku, poté makrájíme na úzké plátky a vymačkáme na ně šťávu z citronu. Jednak kvůli chuti a jednak aby neztmavly.
Do mísy dáme rukolu, hrušky a mandle ...
... a opatrně proházíme. Je dobré to dělat jen tak rukama, nepoškodit listy a hlavně pozor na teplotu zkaramelizovaných mandlí, ten rozpálený med dokáže udržet dlouho poměrně vysokou teplotu. Ideální je, když je teplota taková, že se nespálíte, ale zároveň nejsou mandle s medem vychladlé v tvrdé kostky karemelu. Salát zároveň osolíme, opepříme čersvě mletým černým pepřem, v případě potřeby přidáme ještě další šťávu z citronu a nakonec prolijeme panenským olivovým olejem.
Nandáme na talíř, přidáme krutony, posypeme parmezánem a ihned podáváme.
Dobrou chuť!
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy