Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi

Už ani nevím, kde jsem našel recept na rukolový salát s hruškami, ale poté co jsem ho poprvé udělal a poté několikrát zapomněl a znovu vyvinul, přidal trochu vlastní invence, stal se u nás docela oblíbeným. Je pravda, že na první pohled použité suroviny spolu nehrají, ale nedejte se odradit, výsledek je skutečně chutný.

Co budeme potřebovat pro 3 porce?

3 hrsti rukoly

3 hrušky (ideálně tvrdší)

75g mandlí - plátky

1 lžíce tmavého medovicového medu

1 lžíce sezamového oleje

0,5 dcl koňaku

štáva z jednoho citronu

hobliny parmezánu

olivový olej, sůl, pepř

6 plátků toastového chleba na krutony

3 stroužky českého česneku

Nejprve si uděláme přípavné práce. Toastový chléb pokrájíme na patřičně velké kostky a dáme vysušit do trouby na 75°C. Rukolu propereme a vysušíme (k vysušení můžeme použít utěrku, do které omytou rukolu  vložíme a využijeme odstředivou sílu kroužením. Opatrně, jinak budete mít celou kuchyň mokrou. nejlepší je vést pohyb tak, aby voda odcákla do dřezu.

Parmezán si nastrouháme na hobliny.

Na pánvičku dáme olej, propasírujeme česnek (ze kterého jsme předtím vyndali klíček) a jakmile se rozpálí olej, přidáme česnek a vysušený toastový chléb. Osamahneme krutony a odložíme stranou.

V rendlíku nebo pánvičce rozehřejeme olej, vložíme mandle a zakápneme sezamovým olejem. Opatrně s ním. Za prvé je třeba koupit opravdu dobrý (některé velmi nepříjemě páchnou) a nepřehnat to s ním, bývá hodně aromatický. Na mírné teplotě mandle opražíme a promícháváme, pozor, velmi snadno zčernají. Opečeme je jen zlehka. Poté zastříkneme koňakem a necháme jej odpařit. Nakonec přidáme lžíci medu.

Vaříme dokud med neobalí mandle a nepřilne k nim.

Hrušky vykrájíme a stáhneme slupku, poté makrájíme na úzké plátky a vymačkáme na ně šťávu z citronu. Jednak kvůli chuti a jednak aby neztmavly.

Do mísy dáme rukolu, hrušky a mandle ...

... a opatrně proházíme. Je dobré to dělat jen tak rukama, nepoškodit listy a hlavně pozor na teplotu zkaramelizovaných mandlí, ten rozpálený med dokáže udržet dlouho poměrně vysokou teplotu. Ideální je, když je teplota taková, že se nespálíte, ale zároveň nejsou mandle s medem vychladlé v tvrdé kostky karemelu. Salát zároveň osolíme, opepříme čersvě mletým černým pepřem, v případě potřeby přidáme ještě další šťávu z citronu a nakonec prolijeme panenským olivovým olejem.

Nandáme na talíř, přidáme krutony, posypeme parmezánem a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | sobota 16.10.2010 19:51 | karma článku: 10,99 | přečteno: 2204x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.