R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi
Co budeme potřebovat pro 3 porce?
3 hrsti rukoly
3 hrušky (ideálně tvrdší)
75g mandlí - plátky
1 lžíce tmavého medovicového medu
1 lžíce sezamového oleje
0,5 dcl koňaku
štáva z jednoho citronu
hobliny parmezánu
olivový olej, sůl, pepř
6 plátků toastového chleba na krutony
3 stroužky českého česneku
Nejprve si uděláme přípavné práce. Toastový chléb pokrájíme na patřičně velké kostky a dáme vysušit do trouby na 75°C. Rukolu propereme a vysušíme (k vysušení můžeme použít utěrku, do které omytou rukolu vložíme a využijeme odstředivou sílu kroužením. Opatrně, jinak budete mít celou kuchyň mokrou. nejlepší je vést pohyb tak, aby voda odcákla do dřezu.
Parmezán si nastrouháme na hobliny.
Na pánvičku dáme olej, propasírujeme česnek (ze kterého jsme předtím vyndali klíček) a jakmile se rozpálí olej, přidáme česnek a vysušený toastový chléb. Osamahneme krutony a odložíme stranou.
V rendlíku nebo pánvičce rozehřejeme olej, vložíme mandle a zakápneme sezamovým olejem. Opatrně s ním. Za prvé je třeba koupit opravdu dobrý (některé velmi nepříjemě páchnou) a nepřehnat to s ním, bývá hodně aromatický. Na mírné teplotě mandle opražíme a promícháváme, pozor, velmi snadno zčernají. Opečeme je jen zlehka. Poté zastříkneme koňakem a necháme jej odpařit. Nakonec přidáme lžíci medu.
Vaříme dokud med neobalí mandle a nepřilne k nim.
Hrušky vykrájíme a stáhneme slupku, poté makrájíme na úzké plátky a vymačkáme na ně šťávu z citronu. Jednak kvůli chuti a jednak aby neztmavly.
Do mísy dáme rukolu, hrušky a mandle ...
... a opatrně proházíme. Je dobré to dělat jen tak rukama, nepoškodit listy a hlavně pozor na teplotu zkaramelizovaných mandlí, ten rozpálený med dokáže udržet dlouho poměrně vysokou teplotu. Ideální je, když je teplota taková, že se nespálíte, ale zároveň nejsou mandle s medem vychladlé v tvrdé kostky karemelu. Salát zároveň osolíme, opepříme čersvě mletým černým pepřem, v případě potřeby přidáme ještě další šťávu z citronu a nakonec prolijeme panenským olivovým olejem.
Nandáme na talíř, přidáme krutony, posypeme parmezánem a ihned podáváme.
Dobrou chuť!
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael
Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...
Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil
Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...
V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči
Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy