Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. Ragú ze směsi lesních hub

Přestože jsme už co generace pamatuji vášniví houbaři, byl u nás doma vždy zažitý mýtus, že houby se musí cmudit dlouho, že se musí krájet na malé kousky a nejčastějším receptem byla smaženice. Ohledně řízků z hub byl zase zažitý mýtus, že je třeba velké kousky, takže se obvykle na řízky použily hlavy hřibů křapáčů a to je pak veškerá dobrota pryč.

Dneska si ukážeme něco trošku jiného, za recepturu děkuji pro změnu Zdeňkovi Pohlreichovi. Dnes si uvaříme ragú ze směsi lesních hub, v tomto konkrétním případě je to směs obsahující: Bedlu červenající, ouško kornoutovité, kotrč kadeřavý, několik druhů holubinek, klouzek sličný, muchomůrka růžovka a asi i další houby. Přiznám se, že jsem vyndal balíček z mrazáku a nechal rozmrznout a maximálně okapat.

Stejnou nebo lepší dobrotu si můžete připravit z hřibovitých hub, nebo směsi třeba s liškami, kde menší houby necháte vcelku, středně velké nakrájíte na půl, ostatní nasušíte ...

Co budeme na 2 porce potřebovat.

2 šalotky

4 hrstě lesních hub - nakrájených na větší kusy. Složení druhů není předepsané.

200 ml smetany

300 ml suchého bílého vína, nesmí mít příliš výraznou kyslinku ...

2 hrstě čerstvé cibulové natě (jinak je možné použít k různým dalším variantám jiné zelené bylinky - petržel, pažitku nebo i bazalku nebo tymián)

50 g másla

50 g přepuštěného másla

Rozehřejeme si přepuštěné máslo, nákrájíme šalotku na jemno a zpěníme.

Přidáme houby a restujeme.

Mezitím si připravíme cibulovou nať a nakrájíme na kousíčky (ta fotka nakrájené se nepovedla :( )

Moc nemícháme a restujeme houby, nechceme aby pustily příliš vody. Pokud pustí hodně vody, musíme ji vyvařit.

Když jsou houby osmažené, přilijeme bílé víno.

Necháme ho skoro vyvařit.

Přilijeme smetanu ...

... a mícháme ... pokud je víno dostatečně vyvařené, neměla by se smetana srazit. Ale mícháme ...

Počkáme až se smetana skoro vyvaří a přidáme máslo. Intenzivně mícháme, abychom dosáhli dílčího zpěnění. Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, stáhneme z ohně a přidáme cibulovou nať.

A nyní už můžeme podávat. Pokud bychom měli hřibovité menší houby, krájené na půl, bylo by to i hezké na pohled. Někdy příště se pustíme ještě do houbové omáčky, kterou zkusíme připravit trochu novátorsky.

Každopádně, tento recept, příjemně nakyslé a smetanové chuti Vám musí zachutnat. Obzvláště jste-li znechucení klasikou. Dobrou chuť.

 

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

Autor: Richard Kába | úterý 19.10.2010 19:45 | karma článku: 14,62 | přečteno: 2175x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.