Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. Ragú ze směsi lesních hub

Přestože jsme už co generace pamatuji vášniví houbaři, byl u nás doma vždy zažitý mýtus, že houby se musí cmudit dlouho, že se musí krájet na malé kousky a nejčastějším receptem byla smaženice. Ohledně řízků z hub byl zase zažitý mýtus, že je třeba velké kousky, takže se obvykle na řízky použily hlavy hřibů křapáčů a to je pak veškerá dobrota pryč.

Dneska si ukážeme něco trošku jiného, za recepturu děkuji pro změnu Zdeňkovi Pohlreichovi. Dnes si uvaříme ragú ze směsi lesních hub, v tomto konkrétním případě je to směs obsahující: Bedlu červenající, ouško kornoutovité, kotrč kadeřavý, několik druhů holubinek, klouzek sličný, muchomůrka růžovka a asi i další houby. Přiznám se, že jsem vyndal balíček z mrazáku a nechal rozmrznout a maximálně okapat.

Stejnou nebo lepší dobrotu si můžete připravit z hřibovitých hub, nebo směsi třeba s liškami, kde menší houby necháte vcelku, středně velké nakrájíte na půl, ostatní nasušíte ...

Co budeme na 2 porce potřebovat.

2 šalotky

4 hrstě lesních hub - nakrájených na větší kusy. Složení druhů není předepsané.

200 ml smetany

300 ml suchého bílého vína, nesmí mít příliš výraznou kyslinku ...

2 hrstě čerstvé cibulové natě (jinak je možné použít k různým dalším variantám jiné zelené bylinky - petržel, pažitku nebo i bazalku nebo tymián)

50 g másla

50 g přepuštěného másla

Rozehřejeme si přepuštěné máslo, nákrájíme šalotku na jemno a zpěníme.

Přidáme houby a restujeme.

Mezitím si připravíme cibulovou nať a nakrájíme na kousíčky (ta fotka nakrájené se nepovedla :( )

Moc nemícháme a restujeme houby, nechceme aby pustily příliš vody. Pokud pustí hodně vody, musíme ji vyvařit.

Když jsou houby osmažené, přilijeme bílé víno.

Necháme ho skoro vyvařit.

Přilijeme smetanu ...

... a mícháme ... pokud je víno dostatečně vyvařené, neměla by se smetana srazit. Ale mícháme ...

Počkáme až se smetana skoro vyvaří a přidáme máslo. Intenzivně mícháme, abychom dosáhli dílčího zpěnění. Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, stáhneme z ohně a přidáme cibulovou nať.

A nyní už můžeme podávat. Pokud bychom měli hřibovité menší houby, krájené na půl, bylo by to i hezké na pohled. Někdy příště se pustíme ještě do houbové omáčky, kterou zkusíme připravit trochu novátorsky.

Každopádně, tento recept, příjemně nakyslé a smetanové chuti Vám musí zachutnat. Obzvláště jste-li znechucení klasikou. Dobrou chuť.

 

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | úterý 19.10.2010 19:45 | karma článku: 14,62 | přečteno: 2175x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jordánsko rozkrylo pašování zbraní. Za spiknutím stojí íránská Osa odporu

16. května 2024  11:23

Jordánsko zmařilo spiknutí řízené Íránem, jehož cílem bylo propašovat do země zbraně, které by...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:21

Aktualizujeme Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší ve světě

16. května 2024  10:23,  aktualizováno  11:04

Od návratu Roberta Fica do pozice slovenského premiéra v zemi stoupalo napětí, středeční útok na...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.