R.A.G. - Vepřová pečeně, patizonové zelí a karlovarský knedlík
Co se týče karlovarského knedlíčku, tak jeho recept si prosím najděte v díle RIKovy Amatérské Gastronomie se Svíčkovou. To bych se zbytečně opakoval. Soustředíme se tedy na maso, sosíček a jak já říkám "patizelí".
Co budeme na to naše vepřo, zelo pro asi čtyři strávníky potřebovat:
Vepřo:
1 kg vepřové pečeně
2 větší cibule
2 menší jablka
1/2 paličky českého česneku
sůl, černý čerstvě mletý pepř, kmín
Šťáva:
1 lžíce hladké mouky
0,75l vepřového vývaru
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Zelí z patizonu:
1 patizon
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
4 menší červené cibule
150g anglické slaniny
0,75l vývaru (já použil kachní, ale není důvod použít kuřecí, krůtí nebo vepřový)
0,5 dcl koňaku
4 lžíce vinného octa
2 lžíce mletého koriandru
2 lžíce kmínu (může být i drcený)
sůl, čerstvě mletý černý pepř, cukr
Do pekáče si nakrájíme nahrubo cibuli a na plátky jablko.
Masíčko řádně nasolíme, okmínujeme a potřeme rozetřeným česnekem.
Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct pomalu do trouby rozehřáté na 150°C.
Slaninu si nakrájíme na malé kostičky
a dáme restovat na sádle.
Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli na středně malé kostičky a na mírném ohni vytrvale restujeme.
Mezitím si nastrouháme nahrubo patizon. Vůbec se nebojíme ho nastrouhat i s peckami.
Když nám cibulka se slaninou zezlátne,
zastříkneme koňakem,
a necháme ho zcela vyvařit. Přidáme prosátou mouku
a necháme chvíli restovat vzniklou "jíšku".
Potom přidáme nastrouhaný patizon, zamícháme, chviličku restujeme ...
A pak zastříkneme octem ...
Když se ocet vyvaří, přidáváme po naběračkách vývar a dusíme ... postupně přidáváme další vývar ...
Když vyvaříme většinu vývaru, ochutíme cukrem, solí, případně ještě octem a necháme dovyvařit tekutinu. Na konec posypeme čerstvě mletým černým pepřem.
Po asi 2 hodinách můžeme sundat poklici, přidat výkon na 175°C a opéct masíčko i z vrchu. Když je měkké a opečené, odebereme ho stranou. Necháme ho trochu vychladnout a nakrájíme na plátky. Ty potom vrátíme do tepla, než se budou podávat.
Z výpeku pak uděláme šťávu. Pekáč dáme na plotnu a všechnen materiál za vydatného míchání odspoda vysmažíme na tuk. Nebojíme se nechat zhnědnout. Poté zalijeme polovinou vývaru, pořádně zamícháme a scedíme, aby zbyla jen šťáva.
Tu dále vysmažíme na tuk ...
a necháme pořádně zhnědnout. (Nebojte se, to nespálíte, ale čím hnědší barva, tím výraznější chuť). Když už jsme s barvou spokojeni, přidáme mouku a vymícháme hustou omáčku.
Nakonec pomalu vmícháme zbylý vývar a ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
A můžeme servírovat.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje
Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy