Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Rybí vývar a pikantní polévka s mušlemi a sezamem

V dalším díle Rikovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak využít zbytky z ryb k něčemu produktivnímu, jako ukázku si z vyrobeného čirého rybího vývaru uděláme pikantní polévku s mušlemi a sezamem.

 

Pokud vaříme ryby, velice často nám zůstanou nějaké zbytky, hlavy, ploutve, kosti, kůže apod. Je škoda je vyhazovat, naopak poslouží nám k přípravě rybího vývaru, který pak může být základem výborné polévky, omáčky nebo podobně.

Nejprve si připravíme čirý rybí vývar. Co budeme potřebovat?

Rybí zbytky a kosti (v našem případě hlavy, ploutve a kosti od platýse)

2 menší cibule

1 mrkev

1 petržel

1/4 celeru

1 lžíce přepuštěného másla

bobkový list, tymián, nať petržele, voda

 

Rybí zbytky dáme vařit do vody. Ohříváme a vaříme velmi pomalu, aby se nám vývar nezakalil.

Mezitím si nakrájíme kořenovou zeleninu na větší kostky a dáme pozvolna restovat na lžíci másla, abychom z ní vyextrahovali maximum chuti.

Když začíná zelenina zlátnout, přidáme i cibuli, pokrájenou také na větší kusy, klidně i se slupkou, která dá vývaru výraznější barvu.

Orestujeme do zlatova.

Mezitím nám vývar dosáhl varu, ubereme oheň a necháváme jen velmi pozvolna táhnout. Mezitím odebíráme naběračkou sraženou bílkovinu a pěnu, která se nám tvoří na hladině.

Neustáváme odebírat pěnu.

Stále odebíráme pěnu a sražené bílkoviny ...

Klidně pěnou naplníme celou misku (tu pak samozřejmě vylijeme, není již k užitku).

Asi po dvaceti minutách se přestane tvořit pěna a to je ta pravá chvíle přidat kořenovou zeleninu i se vším máslem ode dna pekáčku a také bobkový list, tymián a petrželovou nať. Vaříme dalších 40 minut, během kterých můžeme ještě sebrat pěnu, pokud se tvoří. Poté vývar scedíme jemným cedníkem a v případě potřeby zredukujeme pro zesílení. Pokud nespotřebujeme ihned, můžeme si jej např. zamrazit pro další budoucí využití.

Pikantní polévka s mušlemi a sezamem

Co budeme na takovou polévku potřebovat

1l rybího vývaru

váčky s jikrami nebo mlíčím

1 větší cibuli

1 lžíci olivového oleje

1/2 pórku

1 větší řapík celeru

1/4, 1/2 nebo celou papričku Habanero, pokrájenou na maličké kostičky (záleží jak jste zvyklí na pikatní chuť.)

100g vyloupaných zmražených mušlí

3dcl bílého vína

hrst bílého sezamu

2 lžíce čerstvě drceného koriandru

sůl, čerstvě mletý pepř.

Jikry nebo mlíčí si dáme vařit po vyjmutí z váčků zvlášť do vody. Stačí velice krátce nechat projít varem ...

... a pak scedit.

Pokud byly mušle zmražené, dáme je rozmrazit do studené vody. Potom je musíme přebrat a očistit, obvykle obsahují ještě tzv. vousy - tedy přichycenou řasu.

Pro přebrání využijeme zrak a čich, pokud se nám nezdají, nekompromisně vyřadíme.

Cibuli nakrájíme na úzké plátky a dáme pomaličku restovat na olej, spolu s čerstvě nadrceným koriandrem.

Pórek si nakrájíme na úzké proužky.

Řapíkatý celer zase na větší špalíky.

Když je cibule měkká, přilijeme bílé víno a necháme zcela vyvařit.

Poté přidáme seznam a chviličku zarestujeme.

Pak vmícháme pórek ...

... a ihned zalijeme horkým vývarem a hned také vydatně osolíme. Přivedeme k varu, vhodíme celer, mušle a jen krátce povaříme. Celer zůstane krásně křupavý a mušle měkké. Pokud bychom je vařili déle, tak nám zgumovatí a ztvrdnou.

Stáhneme s ohně, ochutíme čerstvě mletým pepřem, solí, případně cítronem.

Nyní přidáme papričku Habanero pokrájenou na droboučké kostičky. Paprička Habanero může mít i přes půl milionu jednotek pálivosti, obvykle ale u nás prodávané mají kolem dvouset tisíc. Používáme ji tedy opatrně, podle naší chuti. Pro úplné začátečníky doporučuji nejprve osmahnout na másle nebo oleji, část pálivosti se tak eliminuje.

A na úplný závěr ozdobíme pažitkou (v případě čerstvé pažitky až na talíři - já zde použil zmrazené zásobv z léta).

Nyní můžeme podávat. Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

Autor: Richard Kába | neděle 27.2.2011 16:42 | karma článku: 14,79 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.