Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.

Co budeme na tento jednoduchý pokrm pro dvě osoby poktřebovat?

3 větší brambory

3 slabé plátky vepřového bůčku

Hrst cherry rajčátek (ale klidně můžete použít i větší rajčata, nejlépe masitá San Marzano)

8 lístků šalvěje

1 vejce

2 lžíce mléka

50g sýru Gruyére nebo Ementál

sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Jak vidítě, suroviny naprosto dostupné. Dejme se tedy do toho. Použijeme dvě zapékací misky, na dvě porce. Bůček nebudeme dopředu smažit, brambory nebudeme předvářet, bonus tohoto receptu spočívá sice v delší době pečení, ale jen v několika minutách přípravy.

Vajíčko rozšleháme s mlékem, můžeme osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem.

Bůček si nakrájíme na malé kostičky, rajčátka na půlky, šalvěj nasekáme na malé kousky, brambory (ranné) omyjeme a nemusíme loupat, pouze nakrájíme na plátky.

 

Do misky začneme skládat vrstvy, nejprve trochu bůčku, rajčata, šalvěj ...

Potom brambory, osolíme a další vrstvu bůčku, rajčat a šalvěje ...

... takhle dál, až nakonec opět brambory. Vrstvu brambor vždy osolíme a na závěr i opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Nakonec přelijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.

Posypeme nastrouhaným sýrem Gruyére nebo Ementál. Eidamem prosím ne.

A nyní dáme tu dobrotu zapéct do předehřáté trouby na 200°C, přikryté alobalem. Pečeme asi hodinu, podle výkonu trouby, chceme mít brambory měkké a určitě to nechceme odspodu spálit.

Na posledních 15 min sundáme alobal, aby se nám opekl sýr na vrhu.

Můžeme nandavat a podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 21.6.2011 10:30 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Prodej bytu 3+1, ul. Hornická
Prodej bytu 3+1, ul. Hornická

Hornická, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
2 999 000 Kč

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.