R.A.G. - Přepuštěné máslo
Máslo je mléčný výrobek, v závislosti na značce a kvalitě, obsahuje určité množtví tuku (minimálně 80%, má-li být vůbec považováno za máslo), zbytek je voda (cca 16%) a mléčná sušina (to jsou mléčené bílkoviny a také sacharidy (laktóza)). Takové máslo je třeba skladovat v chladničce, má omezenou trvanlivost a pokud jej použijeme ke smažení, začne se velmi brzy přepalovat, již při 150-180°C, což je stejně anebo ještě méně, než toliko obávaný panenský olivový olej.
Tím že máslo tzv. přepustíme, odstraníme z něj jak vodu, tak sušinu a zůstane nám čistý tuk, který není tolik náročný na teplotu skladování, má delší trvanlivost a pokud ho použijeme ke smažení, snese teplotu 200-250°C, což je fine. Navíc si uchová příjemnou chuť másla, což se nám může hodit při spoustě příležtostí.
V minulosti, když ještě tuze neexistovaly ledničky, bylo přepouštění másla běžnou věcí, kterou naše babičky dobře znaly. Přepuštěné máslo můžete totiž skladovat ve špajzce (i při pokojové teplotě). Já ho přesto nechávám v ledničce. Moje maminka zase vzpomínala, že si máslo přepouštěla, když jsme jezdili kdysi dávno na dovolenou pod stan ... určitě to znáte, žigulík narvaný po střechu, stan, skládací židličky, stoleček, plynová bomba, sporák, hromada plastikového kempingového nádobí ... no hrůza :)
To ale neznamená, že by přepuštěné máslo nemohlo plnit svoji roli v kuchyni i dnes. Jak jsem již naznačil, někdy potřebujete smažit něco na másle a nechcete ho přepálit. Osobně používám přepuštěné máslo pod cibulku, pod ryby nebo klidně pod řízky.
Zcela specifické použití přepuštěného másla znají uživatelé konopí.*
A teď tedy co budeme potřebovat a jak na to?
3 kostky kvalitního másla
Mám vyzkoušené 3 kostky, protože z nich naplním akorát jednu zavařovací sklenici. Čím kvalitnější máslo koupíme, tím více přepuštěného nám z něj zbude. Jako se vším, šetřit na dobrém másle se nevyplatí.
Vezmeme si pánev patřičné velikosti a dáme si máslo rozpustit. Je vhodné začít nižší přiměřenou teplotou.
Když se máslo rozpustí, pokračujeme opět přiměřenou teplotou. Je to trochu alchymie, když je teplota příliš nízka, nezačne nám máslo vřít, odpařovat vodu a nezačně se oddělovat sušina ve formě pěny. Naopak při příliš vysoke teplotě, se nám začne u dna připalovat. Optimum je někde u prostřed. Občas zamícháme ode dna a na vrchu sbíráme pěnu s mléčnou sušinou.
Tu nevyhazujeme, ale dáme si jí do mističky, poté do lednice a můžeme použít dále jako máslo např. do těsta. při pečení apod.
Ke konci se nám už odděluje čím dál méně pěny ...
Tekutina začíná být průhledná ...
Je-li hotovo, necháme chviličku vychladnout, aby nám nepraskla sklenice a potom přes jemné sítko přelijeme do sklenice, počítáme s tím, že na dně pánvičky nám může zůstat ještě část sušiny, nebo kalu, ten samozřejmě do skleničky nepřeléváme.
Po vychladnutí nám přepuštěné máslo zlojovatí a ztuhne. Můžeme ho uskladnit v lednici, ale jak již bylo zmíněno, není to podmínkou.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
* Uživatelé konopí, kteří během přepouštění zařadí i sklizené paličky cannabis sativa, při teplotě 200°C se do másla promítne veškeré THC a poté ztuhlé máslo, zvané po indicku ghí, může snadno sloužit k výrobě dalších velmi veselých potravin, typicky hodně usměvavých koláčků ... To zde uvádím výhradně jako zajímavost, nikoli snad jako nějaké ponoukání ke špatnostem ... Navíc začátečníkům rozhodně nedoporučuji, protože účinky této drogy podané perorálně se významně liší od účinků inhalačních a velmi často může dojít k zásadnímu neodhadnutí dávky. Předávkování touto drogou pak sice není nebezpečné z hlediska zdravotního, ale je zatraceně nepříjemné.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno
Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve...
Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin
Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...
Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší v Německu
Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra...
Hostovi se nelíbil výběr hudby, na oslavě vytáhl nůž a zaútočil na ženu
V Kralovicích na Plzeňsku se minulý týden zvrtla narozeninová oslava. Jeden z mužů tam kvůli výběru...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy