Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

(c) 2011, Richard Kába

Pokud kupujeme lososy celé, máme před sebou pravděpodobně filetování a poté nám zbyde hlava, kosti, kůže  a samozřejmě nějaké zbytky masa. To vše nám snadno poslouží k přípravě vývaru.

Na losový vývar budeme potřebovat:

Zbytky z lososa, které se dají zpracovat

1 cibule

1 řapík celeru

1 mrkev

0,5 petržele

0,5 celeru

bobkový list, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, případně pár snítek tymiánu

Rybí zbytky dáme do hrnce (na vývary se mi osvědčil papiňák, samozřejmě nezavřený), zalijeme studenou vodou a začneme zahřívat. Než se začne vařit, ubereme teplotu, aby se nám vývar jenom tzv. táhl (sem tam bublina). Mezitím sbíráme pěnu, která se tvoří navrchu, jedná se o vysráženou bílkovinu. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na čtvrtky a klidně na ní ponecháme čistou slupku a jakmile se přestane tvořit pěna, přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme pak táhnout asi 40 minut. Nakonec přecedíme přes jemné sítko, nebo plátno. Pokud je příliš řídký, můžeme ho ještě redukovat.

Na losové velouté pro 4 osoby budeme potřebovat:

125 g másla

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany

100g čerstvého filetu lososa

Není to složité, pojďme se do toho pustit. Velouté je vlastně základní bílá omáčka, jejíž výroby se dosahuje tak, že se nejprve udělá bílá jíška (máslo + mouka) a poté se přimíchá vývar a provaří se společně, nakonec se zahustí smetanou a žloutkem. Neplést s bešamelem, tam se do jíšky vmíchá mléko. Tyto omáčky pak lze použít jako základ pro výrobu dalších specifických omáček. My v tomto případě vyrobíme velouté bez žloutku a bude mít formu polévky. Kulajda, kterou jsme připravovali před nedávnem, má jako základ také velouté, nikoli však losové jako zde, nýbrž kuřecí.

Takže po troše suché teorie, přejděme k hrncům a měchačkám ...

Takže začátek je snadný, máslo si dáme pomalu rozehřát.

Mezitím si mouku připravíme do sítka. Jakmile se máslo rozpustí, vezmeme si metličku (pokud máme teflonový hrnec, koupíme mi metličku potaženou silikonem. Umělohmotnou nedoporučuji) a vmícháváme ihned přesytou mouku.

Jíšku nesmíme cmudit dlouho, chceme bílou jíšku, nikoli hnědou a tak po malých naběračkách začneme přilévat lososový vývar. Pomůže pokud byl předem ohřátý.

Stále intenzivně mícháme metličkou, nechceme žádné cucky, naopak chceme krásně hladkou omáčku.

Postupně vmícháme všechen vývar, řekněme 1,5l a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Během této doby občasně promícháváme.

Po této době osolíme a poté vmícháme smetanu na zjemnění.

Necháme přejít varem a odstavíme.

Lososa nakrájíme na pláty, nebo klidně na kostičky, jak chcete, rozehřejeme si máslo a rychle ho osmahneme z každé strany. Stačí opravdu vteřiny.

Doprostřed talíře naaranžujeme lososa a kolem zalijeme polévkou.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Autor: Richard Kába | čtvrtek 7.7.2011 13:10 | karma článku: 12,63 | přečteno: 2615x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.