Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

(c) 2011, Richard Kába

Pokud kupujeme lososy celé, máme před sebou pravděpodobně filetování a poté nám zbyde hlava, kosti, kůže  a samozřejmě nějaké zbytky masa. To vše nám snadno poslouží k přípravě vývaru.

Na losový vývar budeme potřebovat:

Zbytky z lososa, které se dají zpracovat

1 cibule

1 řapík celeru

1 mrkev

0,5 petržele

0,5 celeru

bobkový list, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, případně pár snítek tymiánu

Rybí zbytky dáme do hrnce (na vývary se mi osvědčil papiňák, samozřejmě nezavřený), zalijeme studenou vodou a začneme zahřívat. Než se začne vařit, ubereme teplotu, aby se nám vývar jenom tzv. táhl (sem tam bublina). Mezitím sbíráme pěnu, která se tvoří navrchu, jedná se o vysráženou bílkovinu. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na čtvrtky a klidně na ní ponecháme čistou slupku a jakmile se přestane tvořit pěna, přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme pak táhnout asi 40 minut. Nakonec přecedíme přes jemné sítko, nebo plátno. Pokud je příliš řídký, můžeme ho ještě redukovat.

Na losové velouté pro 4 osoby budeme potřebovat:

125 g másla

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany

100g čerstvého filetu lososa

Není to složité, pojďme se do toho pustit. Velouté je vlastně základní bílá omáčka, jejíž výroby se dosahuje tak, že se nejprve udělá bílá jíška (máslo + mouka) a poté se přimíchá vývar a provaří se společně, nakonec se zahustí smetanou a žloutkem. Neplést s bešamelem, tam se do jíšky vmíchá mléko. Tyto omáčky pak lze použít jako základ pro výrobu dalších specifických omáček. My v tomto případě vyrobíme velouté bez žloutku a bude mít formu polévky. Kulajda, kterou jsme připravovali před nedávnem, má jako základ také velouté, nikoli však losové jako zde, nýbrž kuřecí.

Takže po troše suché teorie, přejděme k hrncům a měchačkám ...

Takže začátek je snadný, máslo si dáme pomalu rozehřát.

Mezitím si mouku připravíme do sítka. Jakmile se máslo rozpustí, vezmeme si metličku (pokud máme teflonový hrnec, koupíme mi metličku potaženou silikonem. Umělohmotnou nedoporučuji) a vmícháváme ihned přesytou mouku.

Jíšku nesmíme cmudit dlouho, chceme bílou jíšku, nikoli hnědou a tak po malých naběračkách začneme přilévat lososový vývar. Pomůže pokud byl předem ohřátý.

Stále intenzivně mícháme metličkou, nechceme žádné cucky, naopak chceme krásně hladkou omáčku.

Postupně vmícháme všechen vývar, řekněme 1,5l a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Během této doby občasně promícháváme.

Po této době osolíme a poté vmícháme smetanu na zjemnění.

Necháme přejít varem a odstavíme.

Lososa nakrájíme na pláty, nebo klidně na kostičky, jak chcete, rozehřejeme si máslo a rychle ho osmahneme z každé strany. Stačí opravdu vteřiny.

Doprostřed talíře naaranžujeme lososa a kolem zalijeme polévkou.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 7.7.2011 13:10 | karma článku: 12,63 | přečteno: 2615x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  10:30

Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší v Německu

16. května 2024  10:23

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra...

Hostovi se nelíbil výběr hudby, na oslavě vytáhl nůž a zaútočil na ženu

16. května 2024  10:12

V Kralovicích na Plzeňsku se minulý týden zvrtla narozeninová oslava. Jeden z mužů tam kvůli výběru...

PŘEHLEDNĚ: Pět výstřelů a hodiny na sále. Co víme o atentátu na Fica?

16. května 2024  10:05

Středeční atentát na premiéra Roberta Fica otřásl Slovenskem. Útok se odehrál po výjezdním zasedání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.