R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím
(c) 2011, Richard Kába
Co budeme na tento recept pro 6 osob potřebovat?
Na králíka:
1 celý králík
100g špeku
2 mrkve
1 petržel
1/2 menšího celeru
1 cibule
200 ml bílého vína
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Na pyré:
1 tuřín
8 brambor
4 šalotky
1 lžíce másla
svazek listové petržele
sůl
Na kapustové zelí:
1 hlávka kapusty
2 cibule
2 lžíce čerstvě drceného kmínu
4 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce cukru
1 lžíce sáda
1 lžíčka čerstvě mletého koriandru
4 lžíce koňaku
Na vývar a omáčku:
Zbytky z králíka, kosti, hlava
1 mrkev
1/2 celeru
1 petržel
1 cibule
2 listy bobkového listu
3 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
4 snítky tymiánu
1 lžička hladké mouky
4 lžíce červeného portského vína
50g másla
Vývar:
Zbytky z králíka a kosti, spolu s kořenovou zeleninou pokrájenou na kousky dáme do hrnce a dáme je na asi 10 minut zapéct do trouby na 180°C. Potom vyndáme, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a necháme alepsoň 2 hodiny pomalu vařit, neboli táhnout.
Králík:
Nejprve si naporcujeme králíka na zadní a přední stehna, hřbet a břišní svaly bez kosti. Prošpikujeme si ho špekem nakrájeným na klínky. Osolíme, opepříme. Do pekáče si dáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a cibuli, navrch dáme kusy králíka a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a dáme péct na 150°C. Pečeme dokud nezačne jít králík od kosti, v průběhu můžeme několikrát otočit.
Kapustové zelí:
Cibuli si nakrájíme na kousky, dáme rozpustit sádlo a cibulku pomalu smahnout. Nadrtíme se kmín a přidáme.
Cibulku dusíme dokud nezačně hnědnout. Potom přilijeme ocet a necháme jej polovinu vyvařit.
... přidáme cukr ...
... a cibulku krásně zkaramelizujeme. Mezitím z kapusty vyndáme tvrdý prostředek a pokrájíme na malé kousky.
Kapistu přidáme, promícháme, přiklopíme, trochu osolíme a necháme dusit.
Sem tam promícháme a dál dusíme. Musíme počkat až kapusta pustí šťávu a změkne.
Až se to stane, přidáme koňak a necháme ho vyvařit. Nakonec ochutíme koriandrem, čerstvě mletým černým pepřem, solí, cukrem nebo octem podle chuti.
Bramborovo-tuřínové pyré:
Tuřín oloupeme a nakrájíme na kostky.
... které dáme vařit do osolené vody. Tuřín se vaří asi 2x déle než brambory. Brambory si mezitím oškrábeme.
Když začne tuřín měknout (asi za 45 minut) přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou měkké.
Potom přidáme máslo a rozmačkáme.
Přidáme šalotku pokrájenou na maličké kostičky a nakonec pak pokrájenou petržel. Osolíme a zamícháme.
Šťáva:
Výpek z králíka přecedíme do kastrůlku a dáme vařit.
Jakmile se vyvaří na tuk, přilijeme naběračku králičího vývaru. Opět vyvaříme, opakujeme, dokud nezpracujeme polovinu vývaru. Po posledním vyvaření vmícháme metličkou lžičku prosáté mouky a chvíli prosmažíme.
Potom pomalu vmícháme zbytek vývaru a scedíme přes jemné sítko do nového kastrůlku. Přidáme portské, osolíme a opepříme.
Nakonec vmícháme na kostičky pokrájené studené máslo. To už ale učiníme, když je štáva stažená z plotýnky. Od této chvíle už šťávu nesmíme vařit. Zahušťování omáčkou je francouzkský zvyk, omáčka zhoustne a zjemní a nebude mít tolik tendence tvořit nahoře škraloup.
Servírování:
Nyní máme vše hotovo a můžeme servírovat. Nejprve na talíř nandáme pyré, můžeme použít tvarovátko. Potom kapustové zelí, na něj králíka a nakonec kolem přelijeme šťávu. Můžeme ozdobit nějakým "stromečkem" - v tomto případě rozmarýn.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...
Pronájem bytu 1+1, Plzeň - Východní Předměstí
náměstí Generála Píky, Plzeň - Východní Předměstí
10 500 Kč/měsíc
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy