Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme na tento recept pro 6 osob potřebovat?

Na králíka:

1 celý králík

100g špeku

2 mrkve

1 petržel

1/2 menšího celeru

1 cibule

200 ml bílého vína

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Na pyré:

1 tuřín

8 brambor

4 šalotky

1 lžíce másla

svazek listové petržele

sůl

Na kapustové zelí:

1 hlávka kapusty

2 cibule

2 lžíce čerstvě drceného kmínu

4 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce cukru

1 lžíce sáda

1 lžíčka čerstvě mletého koriandru

4 lžíce koňaku

Na vývar a omáčku:

Zbytky z králíka, kosti, hlava

1 mrkev

1/2 celeru

1 petržel

1 cibule

2 listy bobkového listu

3 kuličky nového koření

10 kuliček černého pepře

4 snítky tymiánu

1 lžička hladké mouky

4 lžíce červeného portského vína

50g másla

Vývar:

Zbytky z králíka a kosti, spolu s kořenovou zeleninou pokrájenou na kousky dáme do hrnce a dáme je na asi 10 minut zapéct do trouby na 180°C. Potom vyndáme, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a necháme alepsoň 2 hodiny pomalu vařit, neboli táhnout.

Králík:

Nejprve si naporcujeme králíka na zadní a přední stehna, hřbet a břišní svaly bez kosti. Prošpikujeme si ho špekem nakrájeným na klínky. Osolíme, opepříme. Do pekáče si dáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a cibuli, navrch dáme kusy králíka a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a dáme péct na 150°C. Pečeme dokud nezačne jít králík od kosti, v průběhu můžeme několikrát otočit.

Kapustové zelí:

Cibuli si nakrájíme na kousky, dáme rozpustit sádlo a cibulku pomalu smahnout. Nadrtíme se kmín a přidáme.

Cibulku dusíme dokud nezačně hnědnout. Potom přilijeme ocet a necháme jej polovinu vyvařit.

... přidáme cukr ...

... a cibulku krásně zkaramelizujeme. Mezitím z kapusty vyndáme tvrdý prostředek a pokrájíme na malé kousky.

Kapistu přidáme, promícháme, přiklopíme, trochu osolíme a necháme dusit.

Sem tam promícháme a dál dusíme. Musíme počkat až kapusta pustí šťávu a změkne.

Až se to stane, přidáme koňak a necháme ho vyvařit. Nakonec ochutíme koriandrem, čerstvě mletým černým pepřem, solí, cukrem nebo octem podle chuti.

Bramborovo-tuřínové pyré:

Tuřín oloupeme a nakrájíme na kostky.

... které dáme vařit do osolené vody. Tuřín se vaří asi 2x déle než brambory. Brambory si mezitím oškrábeme.

Když začne tuřín měknout (asi za 45 minut) přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou měkké.

Potom přidáme máslo a rozmačkáme.

Přidáme šalotku pokrájenou na maličké kostičky a nakonec pak pokrájenou petržel. Osolíme a zamícháme.

Šťáva:

Výpek z králíka přecedíme do kastrůlku a dáme vařit.

Jakmile se vyvaří na tuk, přilijeme naběračku králičího vývaru. Opět vyvaříme, opakujeme, dokud nezpracujeme polovinu vývaru. Po posledním vyvaření vmícháme metličkou lžičku prosáté mouky a chvíli prosmažíme.

Potom pomalu vmícháme zbytek vývaru a scedíme přes jemné sítko do nového kastrůlku. Přidáme portské, osolíme a opepříme.

Nakonec vmícháme na kostičky pokrájené studené máslo. To už ale učiníme, když je štáva stažená z plotýnky. Od této chvíle už šťávu nesmíme vařit. Zahušťování omáčkou je francouzkský zvyk, omáčka zhoustne a zjemní a nebude mít tolik tendence tvořit nahoře škraloup.

Servírování:

Nyní máme vše hotovo a můžeme servírovat. Nejprve na talíř nandáme pyré, můžeme použít tvarovátko. Potom kapustové zelí, na něj králíka a nakonec kolem přelijeme šťávu. Můžeme ozdobit nějakým "stromečkem" - v tomto případě rozmarýn.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 15.7.2011 21:24 | karma článku: 11,99 | přečteno: 2481x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Muž onanoval před ženou na sídlišti, chytli ho strážníci. Léčbu zanedbával

16. května 2024  15:15

Na jednom ze sídlišť v Hradci Králové se před procházející mladou ženou uspokojoval muž. Přivolaná...

Fico spadl, až mi bylo špatně. Svědci z Handlové se vrátili na místo činu

16. května 2024  15:10

Někteří ze svědků atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové se ve čtvrtek vrátili na...

Muž z Teplicka odstavil služební auto a zmizel, našli ho po dvou dnech

16. května 2024  9:09,  aktualizováno  15:01

Policistům se podařilo vypátrat pohřešovaného muže z Teplicka, který v úterý zanechal své služební...

Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší ve světě

16. května 2024  10:23,  aktualizováno 

Od návratu Roberta Fica do pozice slovenského premiéra v zemi stoupalo napětí, středeční útok na...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.