R.A.G. - Créme fraîche
Richard Kába (c) 2012
Není však žádný důvod nepřipravit si domácí verzi créme fraîche. Ačkoli k opravdovému jsou použity specifické kultury mléčných bakterií, doma si vystačíme s podmáslím. Není to žádné složité kouzlo a výsledek rozhodně stojí za to.
Co to vlastně je créme fraîche (čtěte krém freš)? Je to výrobek ze smetany z kravského mléka, který musí obsahovat alespoň 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Smetana se nakazí mléčnými bakteriemi, tak dojde k zakysnutí. Během tohoto procesu získá výrobek svoji charakteristickou chuť a konzistenci. Při výrobě nejsou povoleny žádné stabilizátory nebo konzervační prostředky.
Narozdíl od kysané smetany, která je v našich podmínkách asi nejpodobnější, má créme fraîche výrazně smetanovější chuť a při vaření se mnohem lépe rozpouští a nesráží se.
Créme fraîche údajně pochází z Normandie z okolí města Isigny-sur-Mer. Tam se dodnes produkuje jeden z nejuznávanějších créme fraîche. Ačkoli má créme fraîche kořeny ve Francii, podobné nebo identické produkty se vyrábí i v dalších zemích: Rumunsko, Belgie, Holandsko, Litva a skandinávské země. V roce 1990 se stal velmi populárním i ve Velké Británii.
Co se týče podobných výrobků, na jihu Spojených států je údajně populární tzv. Clabber, který se dělá se syrového mléka. Dalším příbuzným je Crema Mexicana, který se vyrábí také procesem kysnutí smetany.
Takže jak na to doma? Snadno.
Co budeme potřebovat?
0,5 l smetany (min. 30% tuku, ale moje zkušenost je čím více, tím lépe)
2 lžíce podmáslí
Postup je jednodušší než jednoduchý. Smetanu nalijeme do čistého kastrůlku nebo misky. Přidáme 2 polévkové lžíce podmáslí a zamícháme. Přiklopíme pokličkou, nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě (kolem 22°C) 24-36 hodin. Někde píší až 40 hodin, ale podle mé zkušenosti 24 hodin stačí. Je samozřejmě třeba, aby Vám v noci teplota příliš nepoklesla, tím se proces zpomalí, nebo zastaví.
Po deseti hodinách můžeme pozorovat, jak nám směs houstne.
Když je hotovo, můžeme ještě trochu našlehat. Poté přendáme do vhodné nádoby a uskladníme v lednici. Po vychladnutí créme fraîche ještě více ztuhne. Bezpečně můžeme v lednici uchovávat 14 dní.
Takhle nějak pak může vypadat noček hotového créme fraîche.
Nyní stačí vybrat nějaký dobrý recept, nebo třeba jen jahody s nočkem créme fraîche a popřát dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy