Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

Richard Kába (c) 2012

Vosí hnízda se skládají z piškotu, na kterém stojí, dále z těsta na korpus a náplně. Korpus může mít mnoho variant, my si představíme dvě - kakaový a mandlový. Místo mandlí se dá udělat další varianta z lískových nebo vlašských oříšků.

Co budeme potřebovat:

Čokoládový korpus:

100 g másla

160 g piškotů

4 lžíce kakaa (co nejkvalitnější)

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Mandlový korpus:

100 g másla

90 g piškotů

70 g mletých mandlí

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Náplň:

3 žloutky

100 g másla

50 g cukru krupice

1 lusk vanilky

3 lžíce rumu

Na kompletaci:

formička na vosí hnízda

miska cukru krupice na vysypání formičky

piškoty na podklad

 

Začneme náplní, protože budeme potřebovat, aby nám před použitím hezky ztuhla. Máslo (prosím Vás v celém následujícím receptu (i celém blogu) platí, že máslo je máslo. Hera není máslo!) dáme do rendlíku a pomalu rozpustíme na mírném ohni.

Lusk bourbon vanilky rozřízneme a seškrábneme nožem semínka.

Semínka vanilky vmícháme do rozpuštěného másla a malou chvilku ohříváme za stálého míchání. Nechceme máslo přepálit, chceme jenom, aby se uvolnila chuť a vůne vanilky. Poté stáhneme z ohně a uložíme v chladu.

Nyní se pustíme do těsta na korpus. Popisovaný recept je na korpus kakaový. Dětské piškoty nasekáme v mixéru na prášek.

Dáme do mísy, přidáme cukr, kakao a rum ...

... a prohněteme těsto.

Mandlový korpus je podobný, nasekáme si mandle, ...

... a dáme si je na suchou pánvičku upražit.

Je třeba postupovat pomalu a opatrně a míchat, nebo přehazovat, abychom mandle nespálili. Jakmile začneme cítit vůni mandlí, můžeme přestat. Dále je nutné mandle nechat zase vychladnout. Zbytek mandlového těsta uděláme stejně jako kakaový, jen z patřičných surovin, viz. výše.

Nyní nám vanilkové máslo již vychladlo a tak si dokončíme náplň. Tři žloutky utřeme s cukrem.

Do nich pak vmícháme vanilkové máslo a získáme krémovitou konzistenci. Nabereme si ji do plničky a dáme do chladu.

Když je těsto příliš měkké, dáme si jej také nejprve vychladit. Připravíme si formičky, do misky si dáme cukr krupici, a do další misky nasypeme piškoty, které budeme potřebovat jako podstavu. Do misky je dáváme proto, aby se nám brali do ruky lépe než z pytlíku. Také si připravíme příborový nůž na odkrajování zbytku těsta.

Než začneme, nacpeme jednou do formičky těsto na sucho (mohli bychom ji i vymazat máslem, ale babička mě to učila takhle). Potom těsto zase vyšťouráme ven. Formička se tak namastila a bude v ní držet cukr.

Formičku "namočíme" v mističce s cukrem a pořadně ji vycukříme, cukr zase nasypeme zpátky. Přilne k vnitřku formičky a pomůže nám potom hotové hnízdo snáze vyklepnout.

Do formičky našťoucháme těsto, lepší po menším množství a hezky pěchovat. Ve prostřed uděláme malíčkem, nebo koncem vařečky dírku na náplň.

Příborovým nožem pak krouživým pohybem od středu ven odřízeneme přebytečné těsto, které vrátíme zpět a můžeme dále znovu použít.

Plničkou naplníme krémem. Nedáváme krému příliš, aby nám pak spodem nevytékal, hnízda by byla zbytečně zapatlaná.

Přiložíme a přitlačíme piškot, na kterém pak hnízdo bude stát.

Nakonec hnízdo vyklopíme, ideálně na prkénku, kdy uchopíme formčiku mezi prsty, ne příliš vysoko nad prkénkem, a o prkénka udeříme mírnou silou spodkem ruky. Poté formičku znovu nacukříme a jedeme další hnízdo.

Hotová hnízda uložíme v chladu a o dobu trvalivosti nemáme strach, protože zmizí určitě jako první.

Někteří ještě hnízda namáčí do čokolády, ale já jsem tak nějak zvyklý takto. S čokoládou už mi o přijde takové přeplácané.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 16.12.2012 20:16 | karma článku: 12,04 | přečteno: 3351x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Prodej rodinného domu v Poličce
Prodej rodinného domu v Poličce

Heydukova, Polička - Dolní Předměstí, okres Svitavy
2 400 000 Kč

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.