R.A.G. - Kapustová polévka
Richard Kába (c) 2012
Co budeme potřebovat na 4-6 porcí:
1/2 kapusty
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce másla
1,5 lžíce mouky
1,2 l hovězího vývaru (vývaru, prosím, ne nějaký fuj v kostce)
80 g moravské klobásy
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Z kapusty otrháme ošklivé a tvrdé venkovní listy a vyřízneme vnitřní tvrdou část. Zbytek nakrájíme na menší kousky, které se nám pak v polévce vejdou na lžíci, aby bylo vůbec možné polévku jíst. Listy propláchneme a vysušíme (buď sušičkou na saláty, nebo zabalením do čisté utěrky a využitím odstředivé síly). Cibuli si nakrájíme na jemno.
Cibulku si dáme zpěnit na zbruba jedné a půl lžíci másla. Volíme dostatečně velký kastrol, neboť se do něj musí vejít veškerá kapusta, ideálně v né úplně vysoké vrstvě.
Stačí zesklovatět, nerestujeme jí do tmava. Mezitím si oloupeme česnek a vyndáme z něj klíček, který by nám způsobil žaludeční obtíže. Česnek nakrájíme na plátky.
Když je cibulka sklovatá zvýšíme výkon plotýnky a přidáme kapustu a česnek, za stálého míchání krátce orestujeme (stačí asi půl minuty).
Přisypeme mouku a společně, stále za míchání znovu společně zasmahneme.
Přilijeme vývar, přivedeme k varu a pak snížíme výkon plotýnky. Vaříme jako špagety - tedy al dente. Kapusta se nesmí vařit příliš dlouho, ztratila by barvu a stala se odporně blátitá. Výsledek musí být přiměřeně měkká, křupavá a krásně zelená kapusta. Nebojíme se tedy ochutnávat.
Mezitím, než se nám polévka uvaří, si nakrájíme klobásu na plátku a orestujeme na zbytku másla. Já jsem použil domácí čabajku, ale vyberte si kvalitní klobásu dle preferencí. Dále se omlouvám, došly mi trapně uprostřed vaření baterky ve foťáku, takže tato fotka není moc povedená a zbylé dvě bylo nutné pořídit mobilem. :(
Když je kapusta akorát, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, sundáme z ohně a vmícháme orestovanou klobásu.
Ihned podáváme, bez otálení. Pokud budeme polévku později přihřívat, již ji nevaříme.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden
Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...
„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás
„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...
Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy
V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy