Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

Richard Kába (c) 2012

Není však žádný důvod nepřipravit si domácí verzi créme fraîche. Ačkoli k opravdovému jsou použity specifické kultury mléčných bakterií, doma si vystačíme s podmáslím. Není to žádné složité kouzlo a výsledek rozhodně stojí za to.

Co to vlastně je créme fraîche (čtěte krém freš)? Je to výrobek ze smetany z kravského mléka, který musí obsahovat alespoň 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Smetana se nakazí mléčnými bakteriemi, tak dojde k zakysnutí. Během tohoto procesu získá výrobek svoji charakteristickou chuť a konzistenci. Při výrobě nejsou povoleny žádné stabilizátory nebo konzervační prostředky.

Narozdíl od kysané smetany, která je v našich podmínkách asi nejpodobnější, má créme fraîche výrazně smetanovější chuť a při vaření se mnohem lépe rozpouští a nesráží se.

Créme fraîche údajně pochází z Normandie z okolí města Isigny-sur-Mer. Tam se dodnes produkuje jeden z nejuznávanějších créme fraîche. Ačkoli má créme fraîche kořeny ve Francii, podobné nebo identické produkty se vyrábí i v dalších zemích: Rumunsko, Belgie, Holandsko, Litva a skandinávské země. V roce 1990 se stal velmi populárním i ve Velké Británii.

Co se týče podobných výrobků, na jihu Spojených států je údajně populární tzv. Clabber, který se dělá se syrového mléka. Dalším příbuzným je Crema Mexicana, který se vyrábí také procesem kysnutí smetany.

Takže jak na to doma? Snadno.

Co budeme potřebovat?

0,5 l smetany (min. 30% tuku, ale moje zkušenost je  čím více, tím lépe)

2 lžíce podmáslí

Postup je jednodušší než jednoduchý. Smetanu nalijeme do čistého kastrůlku nebo misky. Přidáme 2 polévkové lžíce podmáslí a zamícháme. Přiklopíme pokličkou, nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě (kolem 22°C) 24-36 hodin. Někde píší až 40 hodin, ale podle mé zkušenosti 24 hodin stačí. Je samozřejmě třeba, aby Vám v noci teplota příliš nepoklesla, tím se proces zpomalí, nebo zastaví.

Po deseti hodinách můžeme pozorovat, jak nám směs houstne.

Když je hotovo, můžeme ještě trochu našlehat. Poté přendáme do vhodné nádoby a uskladníme v lednici. Po vychladnutí  créme fraîche ještě více ztuhne. Bezpečně můžeme v lednici uchovávat 14 dní.

Takhle nějak pak může vypadat noček hotového créme fraîche.

Nyní stačí vybrat nějaký dobrý recept, nebo třeba jen jahody s nočkem créme fraîche a popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | úterý 4.12.2012 20:39 | karma článku: 14,55 | přečteno: 1594x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.