R.A.G. - Kapustová polévka
Richard Kába (c) 2012
Co budeme potřebovat na 4-6 porcí:
1/2 kapusty
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce másla
1,5 lžíce mouky
1,2 l hovězího vývaru (vývaru, prosím, ne nějaký fuj v kostce)
80 g moravské klobásy
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Z kapusty otrháme ošklivé a tvrdé venkovní listy a vyřízneme vnitřní tvrdou část. Zbytek nakrájíme na menší kousky, které se nám pak v polévce vejdou na lžíci, aby bylo vůbec možné polévku jíst. Listy propláchneme a vysušíme (buď sušičkou na saláty, nebo zabalením do čisté utěrky a využitím odstředivé síly). Cibuli si nakrájíme na jemno.
Cibulku si dáme zpěnit na zbruba jedné a půl lžíci másla. Volíme dostatečně velký kastrol, neboť se do něj musí vejít veškerá kapusta, ideálně v né úplně vysoké vrstvě.
Stačí zesklovatět, nerestujeme jí do tmava. Mezitím si oloupeme česnek a vyndáme z něj klíček, který by nám způsobil žaludeční obtíže. Česnek nakrájíme na plátky.
Když je cibulka sklovatá zvýšíme výkon plotýnky a přidáme kapustu a česnek, za stálého míchání krátce orestujeme (stačí asi půl minuty).
Přisypeme mouku a společně, stále za míchání znovu společně zasmahneme.
Přilijeme vývar, přivedeme k varu a pak snížíme výkon plotýnky. Vaříme jako špagety - tedy al dente. Kapusta se nesmí vařit příliš dlouho, ztratila by barvu a stala se odporně blátitá. Výsledek musí být přiměřeně měkká, křupavá a krásně zelená kapusta. Nebojíme se tedy ochutnávat.
Mezitím, než se nám polévka uvaří, si nakrájíme klobásu na plátku a orestujeme na zbytku másla. Já jsem použil domácí čabajku, ale vyberte si kvalitní klobásu dle preferencí. Dále se omlouvám, došly mi trapně uprostřed vaření baterky ve foťáku, takže tato fotka není moc povedená a zbylé dvě bylo nutné pořídit mobilem. :(
Když je kapusta akorát, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, sundáme z ohně a vmícháme orestovanou klobásu.
Ihned podáváme, bez otálení. Pokud budeme polévku později přihřívat, již ji nevaříme.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo
Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...
Pronájem bytu 1+kk, 33 m2 + terasa 8 m2 + sklep Milovice, Armádní 891
Armádní, Milovice - Mladá, okres Nymburk
10 800 Kč/měsíc
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy