R.A.G. - Guacamole
Richard Kába (c) 2013
Co budeme potřebovat pro 2 porce:
2 zralá avokáda
2 rajčata
2 šalotky
3 feferonky
3 snítky koriandru
1 limeta
sůl, čerstvě mletý pepř
Smažené lupínky z kukuřičných tortil
Avokádo je třeba mít zralé, tedy krásně krémově měkké, ale nikoli nahnilé. Je to trochu pakárna u nás takové sehnat. Nejlepší je koupit nezralé, tvrdé a nenamačkané, to dáme to papírového pytlíku, necháme jeden až dva dny na okně a krásně dozraje.
Přípravu začněme tím, že si do misky nebo hrnce vymačkáme šťávu z jedné celé limentky. Pomůže, když ji dáme předtím na 5 vteřin do mikrovlnky, šťáva pak jde krásně vymačkat. Avokáda rozřízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a nejsnazší je dužinou vyndat podél slupky polévkovou lžíci.
K limetce přídáme dužinu z avokád ...
... a rozmačkáme na kaši. Můžeme použít mačkátko na brambory. Limetku jsme dali jako první proto, aby nám avokádo na vzduchu netmavlo.
Šalotky nakrájíme co nejjemněji ...
... a přidáme.
Rajčata. V originálním receptu se používá jen jedno rajče a jedna šalotka na dvě avokáda, já osobně mám raději variantu s více rajčaty. je dobré použít velmi voňavá rajčata. Opět je nakrájíme na co nejmenší kostičky.
Dáme je ještě zcedit, aby vytekla přebytečná šťáva. Pokud jsme hifisti, můžeme je nejprve spařit a oloupat a použít jenom dužinu.
Přidáme do mísy.
Jako další prvek jsou feferonky. Z nich vyjmeme jádřinec a opět nakrájíme na co nejmenší kousky. Použijeme jich podle chuti. Já osobně mám rád velmi pikantní.
Nakonec koriandr, nasekáme nať a přidáme. Nyní všechno zamícháme dohromady, ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a případně ještě přidáme šťávu z limetky.
Podáváme se smaženými lupínky z kukuřičných tortil. Pokud si je nechceme dělat sami, vzhledem k velmi proměnlivé kvalitě mohu doporučit lupínky od Horecy z Makra. Příbor netřeba, lupínky rovnou nabíráme guacamole.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Richard Kába
R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...
Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů
Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....
Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times
Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...
Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili
Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...
Klempíř - Pokrývač do Německa
Arcon Personalservice GmbH
nabízený plat:
75 260 - 90 320 Kč
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy