Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné  konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

Richard Kába (c) 2013

Co budeme potřebovat pro 2 porce:

2 zralá avokáda

2 rajčata

2 šalotky

3 feferonky

3 snítky koriandru

1 limeta

sůl, čerstvě mletý pepř

Smažené lupínky z kukuřičných tortil

Avokádo je třeba mít zralé, tedy krásně krémově měkké, ale nikoli nahnilé. Je to trochu pakárna u nás takové sehnat. Nejlepší je koupit nezralé, tvrdé a nenamačkané, to dáme to papírového pytlíku, necháme jeden až dva dny na okně a krásně dozraje.

Přípravu začněme tím, že si do misky nebo hrnce vymačkáme šťávu z jedné celé limentky. Pomůže, když ji dáme předtím na 5 vteřin do mikrovlnky, šťáva pak jde krásně vymačkat. Avokáda rozřízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a nejsnazší je dužinou vyndat podél slupky polévkovou lžíci.

K limetce přídáme dužinu z avokád ...

... a rozmačkáme na kaši. Můžeme použít mačkátko na brambory. Limetku jsme dali jako první proto, aby nám avokádo na vzduchu netmavlo.

Šalotky nakrájíme co nejjemněji ...

... a přidáme.

Rajčata. V originálním receptu se používá jen jedno rajče a jedna šalotka na dvě avokáda, já osobně mám raději variantu s více rajčaty. je dobré použít velmi voňavá rajčata. Opět je nakrájíme na co nejmenší kostičky.

Dáme je ještě zcedit, aby vytekla přebytečná šťáva. Pokud jsme hifisti, můžeme je nejprve spařit a oloupat a použít jenom dužinu.

Přidáme do mísy.

Jako další prvek jsou feferonky. Z nich vyjmeme jádřinec a opět nakrájíme na co nejmenší kousky. Použijeme jich podle chuti. Já osobně mám rád velmi pikantní.

Nakonec koriandr, nasekáme nať a přidáme. Nyní všechno zamícháme dohromady, ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a případně ještě přidáme šťávu z limetky.

Podáváme se smaženými lupínky z kukuřičných tortil. Pokud si je nechceme dělat sami, vzhledem k velmi proměnlivé kvalitě mohu doporučit lupínky od Horecy z Makra. Příbor netřeba, lupínky rovnou nabíráme guacamole.

Dobrou chuť.

 Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pondělí 13.5.2013 13:40 | karma článku: 11,13 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2071x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

Ruský transgenderový politik se vrátil k původnímu pohlaví. Omluvil se národu

16. května 2024  18:13

Ruský transgenderový politik Roman Aljošin se po několika letech se ženskou identitou rozhodl...

Policisté pátrali v lese po dívce se sebevražednými sklony, našli ji v pořádku

16. května 2024  17:59,  aktualizováno  18:05

V pražském Kunratickém lese policisté ve čtvrtek odpoledne pátrali po třináctileté dívce, která se...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.