R.A.G. DIA - Hrnečkový knedlíček
Předem upozorňuji, že jde o recept pro cukrovkáře. Budu používat pojmy jako sacharidy, výměnné jednotky (dále jen jednotky) apod. Pro bližší vysvětlění navštivte moji sekci Diabetes mellitus a seriál o Sárinky DM1 a nastudujte detaily :).
Co je hlavním problémem při vaření pro cukrovkáře? Musíte použít naprosto přesnou gramáž sacharidů. Jenže při běžném vaření, se třeba těsto na knedlíky dělá podle konzistence ... prostě se třeba přidá mouka je-li potřeba... jenže ta má strašně moc jednotek. Při vaření pro cukrovkáře tedy musíte přistupovat k metodám, jako zvážit pytlík mouky před začátkem, po skončení a pak spočítat zbytek. Jenže ta mrcha mouka se v těstu třeba lepí na ruce apod.. V dnešním receptu si ukážeme předem připravený a ozkoušený recept, kde množství jsou daná předem.
Co budeme potřebovat? Popsaná porce bude obsahovat 1,75 VJ (což je Sárinky porce k obědu).
11 g špaldové mouky (ano na obrázku jsem ze zvyku vyfotil hladkou, ale použita je špaldová, nebo žitná chlebová)
25 g tmavého toastového chleba
1 vejce
1 trs pažitky (ale lze použít i petrželku, kerblík, nebo libovolnou jinou bylinku, dle chuti)
1/2 muškátového oříšku
Máslo na vymazání hrnečku & hrneček
sůl, pepř
Nejprve si nakrájíme toastový chléba na kostičky a dáme do trouby na 75°C oschnout. Mezitím si vymažeme hrnek máslem. Nejtěžší bude vyklopení hotového knedlíčku.
Potom si oddělíme bílek a žloutek z vajíčka. Do bílku přidáme špetku soli a ušleháme sníh.
Chlebík nám mezitím v troubě uschnul. Do mísy dáme chléb, žloutek, mouku, pepř, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.
A zamícháme.
Přimísíme našlehaný sníh.
Vmícháme nakrouhanou pažitku a případně dochutíme solí a pepřem.
Nacpeme do hrníčku.
Hrníček opatříme pokličkou z alobalu. Pozor, nenechat alobal příliš nízko kolem okrajů, pak by pod ním do hrnečku prýštila voda.
Dáme do vroucí vody tak, aby hladina dosahovala přibližně do poloviny hrnečku, nebo lehce nad, ale zejména alobal musí zůstat nad hladinou.
Přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 25 minut. Dobu je třeba doladit podle velikosti hrnečku, uvaříte jeden, dva a už budeme vědět.
Tak nějak by mohl knedlíček vypadat hotový.
Nějtěžší je vyklopení a samozřejmě, že když to chci vyfotit, tak se to nepovede. :) Pomůže obříznout obrys úzkým nožem a poté použít třeba lžíci. Tady nám zůstal kousek přilepený na dno a odtrhl se díky většímu ložisku pažitky.
Z této porce vzniknou tři krásné knedlíčky, což je pro naši téměř šestiletou malou diabetičku docela příjemná porce.
Můžeme podávat třeba k pštrosímu srdíčku na smetaně, jako na obrázku. (Smetana v omáčce je kalkulována zvlášť, samotný knedlíček má 1,75 VJ)
Milí curkovkáři dobrou chuť. Pro ostatní uděláme podobný knedlíček někdy příště a tolerujte prosím tyto díly pro cukrovkáře. Nestyďte se takový knedlíček ochutnat, není to totální průšvih a co je nejdůležitější? Chutná.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Prezident Pavel jmenuje Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě
Prezident Petr Pavel před polednem jmenuje Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum...
Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň
Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...
Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček
Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy