Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. DIA - Hrnečkový knedlíček

Nic proti typickému českému kynutému knedlíku, ale já dávám přednost pokud je to možné i různým jiným knedlíčkům. Navíc moje malá Sárinka má cukrovku DM1 a tak je vaření občas náročnější, protože opravdového knedlíku by mohla ochutnat tak dvakrát na vidličku. A nám ostatním také chutná, nicméně tento recept je pro DIA verzi.

Předem upozorňuji, že jde o recept pro cukrovkáře. Budu používat pojmy jako sacharidy, výměnné jednotky (dále jen jednotky) apod. Pro bližší vysvětlění navštivte moji sekci Diabetes mellitus a seriál o Sárinky DM1 a nastudujte detaily :).

Co je hlavním problémem při vaření pro cukrovkáře? Musíte použít naprosto přesnou gramáž sacharidů. Jenže při běžném vaření, se třeba těsto na knedlíky dělá podle konzistence ... prostě se třeba přidá mouka je-li potřeba... jenže ta má strašně moc jednotek. Při vaření pro cukrovkáře tedy musíte přistupovat k metodám, jako zvážit pytlík mouky před začátkem, po skončení a pak spočítat zbytek. Jenže ta mrcha mouka se v těstu třeba lepí na ruce apod.. V dnešním receptu si ukážeme předem připravený a ozkoušený recept, kde množství jsou daná předem.

Co budeme potřebovat? Popsaná porce bude obsahovat 1,75 VJ (což je Sárinky porce k obědu).

11 g špaldové mouky (ano na obrázku jsem ze zvyku vyfotil hladkou, ale použita je špaldová, nebo žitná chlebová)

25 g tmavého toastového chleba

1 vejce

1 trs pažitky (ale lze použít i petrželku, kerblík, nebo libovolnou jinou bylinku, dle chuti)

1/2 muškátového oříšku

Máslo na vymazání hrnečku & hrneček

sůl, pepř

 

Nejprve si nakrájíme toastový chléba na kostičky a dáme do trouby na 75°C oschnout. Mezitím si vymažeme hrnek máslem. Nejtěžší bude vyklopení hotového knedlíčku.

Potom si oddělíme bílek a žloutek z vajíčka. Do bílku přidáme špetku soli a ušleháme sníh.

Chlebík nám mezitím v troubě uschnul. Do mísy dáme chléb, žloutek, mouku, pepř, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.

A zamícháme.

Přimísíme našlehaný sníh.

Vmícháme nakrouhanou pažitku a případně dochutíme solí a pepřem.

Nacpeme do hrníčku.

Hrníček opatříme pokličkou z alobalu. Pozor, nenechat alobal příliš nízko kolem okrajů, pak by pod ním do hrnečku prýštila voda.

Dáme do vroucí vody tak, aby hladina dosahovala přibližně do poloviny hrnečku, nebo lehce nad, ale zejména alobal musí zůstat nad hladinou.

Přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 25 minut. Dobu je třeba doladit podle velikosti hrnečku, uvaříte jeden, dva a už budeme vědět.

Tak nějak by mohl knedlíček vypadat hotový.

Nějtěžší je vyklopení a samozřejmě, že když to chci vyfotit, tak se to nepovede. :) Pomůže obříznout obrys úzkým nožem a poté použít třeba lžíci. Tady nám zůstal kousek přilepený na dno a odtrhl se díky většímu ložisku pažitky.

Z této porce vzniknou tři krásné knedlíčky, což je pro naši téměř šestiletou malou diabetičku docela příjemná porce.

Můžeme podávat třeba k pštrosímu srdíčku na smetaně, jako na obrázku. (Smetana v omáčce je kalkulována zvlášť, samotný knedlíček má 1,75 VJ)

Milí curkovkáři dobrou chuť. Pro ostatní uděláme podobný knedlíček někdy příště a tolerujte prosím tyto díly pro cukrovkáře. Nestyďte se takový knedlíček ochutnat, není to totální průšvih a co je nejdůležitější? Chutná.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 26.9.2010 21:00 | karma článku: 12,79 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahuje stovka hasičů, situaci ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:33

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů. U požáru zasahuje zhruba stovka hasičů, kteří...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:33

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Ukrajina udeřila na Krym střelami ATACMS. Mluví se o zničení letounů MiG-31

16. května 2024  13:23

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci...

MAFRA stále oslovuje téměř tři miliony čtenářů, potvrdil Media projekt

16. května 2024

Výsledky výzkumu čtenosti Media projekt za 2. čtvrtletí 2023 až 1. čtvrtletí 2024 potvrdily přední...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.