Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. Sugo pomodoro, sugo bolognese, besciamella

V dnešním díle si přípravíme všechny potřebné ingredience na Lasagne alla bolognese. Abychom udělali originál italské lasagne, budeme potřebovat boloňské ragú (sugo bolognese), rajčatovou omáčku (sugo pomodoro) a bešamel (basciamella). Vycházím z receptů Emanuela Ridiho, nicméně některé dávkování jsem pozměnil za účelem zisku vyváženější chutě.

 

Boloňská omáčka - Sugo bolognese

Na boloňskou omáčku budeme potřebovat:

650g mletého hovězího masa

500g mletého vepřového masa

100g kuřecích jater (V původním receptu je jater mnohem víc, ale toto množství mi připadá optimální)

2 Toulouské klobásy (možno nahradit taliánem)

300 ml červeného vína

1 větší cibule

1 mrkev

1 menší celer

400 ml rajčatového pyré

300 ml mléka

voda, olivový olej, sůl, pepř, čerstvě mletý muškátový oříšek

Na olej si dáme zpěnit pokrájenou cibulku (nemusí být na jemno),

Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a restujeme.

Mezitím si pokrájíme kuřecí játra a rozeberme Toulouskou klobásu (pokud ji neseženeme, použijeme místo ní výše zobrazené taliány),

které pokrájíme na malé kousíčky.

K restované zelenině přidáme nejprve hovězí maso, po chvíli vepřové a až nakonec játra a klobásu.

Podlijeme červeným vínem a mezitím si do litrové nádoby připravíme 400ml rajčatového pyré a dolijeme vlažnou vodou.

Jakmile se víno vyvaří, přilijeme vodu s rajčatovým pyré. Nyní nastává fáze dlouhého varu. Aby maso dobře změklo musíme ho vařit 3-4 hodiny, pokud chvátáme, tak alespoň 2. Pokud se nám v průběhu voda vyvaří, dolijeme další.

Když už se nám zdá maso dostatečně měkké, přilijeme mléko a vaříme ještě 20 min

Chybí mi tu závěrečná fotografie, kdy je většina tekutiny již odpařená, takže si jí jenom představíme. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstve nastrouhaným nebo namletým muškátovým oříškem.

 

Rajčatová omáčka - Sugo pomodoro

Na rajčatovou omáčku budeme potřebovat:

400 g konzervovaných, loupaných rajčat

400g čerstvých rajčat

1 velkou cibuli

2 mrkve

2 řapíky celeru

2 lžíce másla

hrst bazalky

Olivový olej, sůl, případně cukr

Do kastrolu si dáme rozehřát lžíci másla a olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostičky pokrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a

restujeme. Mezitím si pokrájíme rajčata na kousky.

Poté přidáme pokrájená i konzerovovaná rajčata

a povaříme dokud nejsou rajčata i zelenina měkká.

Poté přijde na řadu pasírování.

Propasírovanou omáčku ještě krátce povaříme a přidáme lžíci másla.

Nakonec sundáme z plotny a přidáme pokrájenou bazalku a dochutíme solí případně cukrem. (Já osobně cukr nepřidávám, ale záleží na chuti každého z vás).

 

Bešamel - Besciamella

Budeme potřebovat:

100 g másla

100 g hladké mouky

1 l mléka

muškátový oříšek, špetka soli

Rozehřejeme si máslo a pomalu přisypáváme mouku

a vymícháme světlou jíšku. Do ní začneme pomalu přilévat a rozmíchávat teplé mléko.

Když tento proces neuchvátáme, zůstane nám jen krásný hladký bešamel, bez hrudek. Pokud se nám to nepovede, pak nezbývá než cedit. Ochutíme špetkou soli a čerstvě nastrouháme muškátový oříšek.

Tímto máme připravené vše potřebné a můžeme se pustit do výroby vynikajících lasagní po boloňsku, ale to zase až v příštím pokračování RIKovy Amatérské Gastronomie.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pondělí 11.10.2010 9:20 | karma článku: 14,17 | přečteno: 4050x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.