R.A.G. Sugo pomodoro, sugo bolognese, besciamella
Boloňská omáčka - Sugo bolognese
Na boloňskou omáčku budeme potřebovat:
650g mletého hovězího masa
500g mletého vepřového masa
100g kuřecích jater (V původním receptu je jater mnohem víc, ale toto množství mi připadá optimální)
2 Toulouské klobásy (možno nahradit taliánem)
300 ml červeného vína
1 větší cibule
1 mrkev
1 menší celer
400 ml rajčatového pyré
300 ml mléka
voda, olivový olej, sůl, pepř, čerstvě mletý muškátový oříšek
Na olej si dáme zpěnit pokrájenou cibulku (nemusí být na jemno),
Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a restujeme.
Mezitím si pokrájíme kuřecí játra a rozeberme Toulouskou klobásu (pokud ji neseženeme, použijeme místo ní výše zobrazené taliány),
které pokrájíme na malé kousíčky.
K restované zelenině přidáme nejprve hovězí maso, po chvíli vepřové a až nakonec játra a klobásu.
Podlijeme červeným vínem a mezitím si do litrové nádoby připravíme 400ml rajčatového pyré a dolijeme vlažnou vodou.
Jakmile se víno vyvaří, přilijeme vodu s rajčatovým pyré. Nyní nastává fáze dlouhého varu. Aby maso dobře změklo musíme ho vařit 3-4 hodiny, pokud chvátáme, tak alespoň 2. Pokud se nám v průběhu voda vyvaří, dolijeme další.
Když už se nám zdá maso dostatečně měkké, přilijeme mléko a vaříme ještě 20 min
Chybí mi tu závěrečná fotografie, kdy je většina tekutiny již odpařená, takže si jí jenom představíme. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstve nastrouhaným nebo namletým muškátovým oříškem.
Rajčatová omáčka - Sugo pomodoro
Na rajčatovou omáčku budeme potřebovat:
400 g konzervovaných, loupaných rajčat
400g čerstvých rajčat
1 velkou cibuli
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 lžíce másla
hrst bazalky
Olivový olej, sůl, případně cukr
Do kastrolu si dáme rozehřát lžíci másla a olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostičky pokrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a
restujeme. Mezitím si pokrájíme rajčata na kousky.
Poté přidáme pokrájená i konzerovovaná rajčata
a povaříme dokud nejsou rajčata i zelenina měkká.
Poté přijde na řadu pasírování.
Propasírovanou omáčku ještě krátce povaříme a přidáme lžíci másla.
Nakonec sundáme z plotny a přidáme pokrájenou bazalku a dochutíme solí případně cukrem. (Já osobně cukr nepřidávám, ale záleží na chuti každého z vás).
Bešamel - Besciamella
Budeme potřebovat:
100 g másla
100 g hladké mouky
1 l mléka
muškátový oříšek, špetka soli
Rozehřejeme si máslo a pomalu přisypáváme mouku
a vymícháme světlou jíšku. Do ní začneme pomalu přilévat a rozmíchávat teplé mléko.
Když tento proces neuchvátáme, zůstane nám jen krásný hladký bešamel, bez hrudek. Pokud se nám to nepovede, pak nezbývá než cedit. Ochutíme špetkou soli a čerstvě nastrouháme muškátový oříšek.
Tímto máme připravené vše potřebné a můžeme se pustit do výroby vynikajících lasagní po boloňsku, ale to zase až v příštím pokračování RIKovy Amatérské Gastronomie.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Požár století: Drogově závislý podivín čelí obžalobě z ohnivé apokalypsy
Zničených 1600 hektarů lesa, shořelé domy, škoda 350 milionů korun. Před ústeckým krajským soudem...
Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky
Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...
Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu
Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...
Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun
Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy