Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Kuře na paprice

Kuře (nedej bože slepice) na paprice (u nás doma se říkalo na smetaně) je porkm, na který si možná někteří z nás vzpomenou jako na hrůzu ve školní jídelně, nebo jiné táckárně (určitě se vyhněte obloukem třísalmonelózové velkovýkrmě vepřu "U Toušků" v Písku). Na druhou stranu, jiní si vzpomenou na dobrotu, kterou delávala maminka nebo babička. Já si beru na drobnou úpravu recept od Z.Pohlreicha a jako přílohu si dáme barevné semolinové mašličky.

Co budeme na kuřátko pro 4 lidi vlastně potřebovat?

1 kuře

3 velké cibule

40g mleté sladké papriky (Na té je to celé postavené, čím seženeme lepší papriku, tím bude toto jídlo bližší originálu - na obyčejnou, nebo vyčpělou papriku zapomeňtě, to si to kuře radši dejte péct)

100g přepuštěného másla

oříšek čerstvého másla

200 ml smetany

500 ml mléka

500 ml kuřecího vývaru

Kuřátko si nejprve rozporcujeme. Proti mému návodu na porcování (zde) ponecháme na prsou kůži a křídla odřízneme v "lokti", takže nám kuřecí prso zůstane jak s kůží, tak s "nadloktím" pohromadě. Získáme 4 porce: Dvě stehna a dvě prsa. Zbytek můžeme použít na vývar, viz. popis v témže článku.

Na pánvičce si rozehřejeme přepuštěné máslo a každý kus kuřete zprudka opečeme (obrázky popisují výrobu 8 porcí, tak se neděste množstvím). Mohli bychom je opéct ještě o trochu více než vidíme na obrázku. Poté maso vyjmeme. Pokud není pánvička vhodná pro pozdější dušení, přelijeme si máslo i s výpekem do většího hrnce.

Do másla přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatova.

Ne, to je stále ještě málo.

Takhle už by to mohlo být. Nechceme ji spálit, aby nezhořkla, ale chceme aby byla co nejvíc do zlatova a uvolnila chuť. Jak říká můj oblíbenec barva = chuť. Když jsme s barvou cibulky již spokojení, zaprášíme paprikou a ještě chvíli restujeme.

Poté přidáme maso a zalijeme mlékem a domácím kuřecím vývarem. Dusíme na mírném ohni, dokud není maso měkké, případně přiléváme vývar.

Když je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku. Při množství cibule bude omáčka již dost hustá a nemusíme přidávat jíšku ani mouku v jiné podobě. Přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 10 min. Poté ochutíme solí, pepřem, přidáme oříšek másla a vyšleháme.

Na talíř podáváme maso, těstoviny vařené al dente, omáčku pasírujeme jemným cedníkem a poléváme jí maso. Teprve po procedění je omáčka správně jemná a dobrá.

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 12.10.2010 8:33 | karma článku: 14,76 | přečteno: 5960x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.