R.A.G. - Kuře na paprice
Co budeme na kuřátko pro 4 lidi vlastně potřebovat?
1 kuře
3 velké cibule
40g mleté sladké papriky (Na té je to celé postavené, čím seženeme lepší papriku, tím bude toto jídlo bližší originálu - na obyčejnou, nebo vyčpělou papriku zapomeňtě, to si to kuře radši dejte péct)
100g přepuštěného másla
oříšek čerstvého másla
200 ml smetany
500 ml mléka
500 ml kuřecího vývaru
Kuřátko si nejprve rozporcujeme. Proti mému návodu na porcování (zde) ponecháme na prsou kůži a křídla odřízneme v "lokti", takže nám kuřecí prso zůstane jak s kůží, tak s "nadloktím" pohromadě. Získáme 4 porce: Dvě stehna a dvě prsa. Zbytek můžeme použít na vývar, viz. popis v témže článku.
Na pánvičce si rozehřejeme přepuštěné máslo a každý kus kuřete zprudka opečeme (obrázky popisují výrobu 8 porcí, tak se neděste množstvím). Mohli bychom je opéct ještě o trochu více než vidíme na obrázku. Poté maso vyjmeme. Pokud není pánvička vhodná pro pozdější dušení, přelijeme si máslo i s výpekem do většího hrnce.
Do másla přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatova.
Ne, to je stále ještě málo.
Takhle už by to mohlo být. Nechceme ji spálit, aby nezhořkla, ale chceme aby byla co nejvíc do zlatova a uvolnila chuť. Jak říká můj oblíbenec barva = chuť. Když jsme s barvou cibulky již spokojení, zaprášíme paprikou a ještě chvíli restujeme.
Poté přidáme maso a zalijeme mlékem a domácím kuřecím vývarem. Dusíme na mírném ohni, dokud není maso měkké, případně přiléváme vývar.
Když je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku. Při množství cibule bude omáčka již dost hustá a nemusíme přidávat jíšku ani mouku v jiné podobě. Přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 10 min. Poté ochutíme solí, pepřem, přidáme oříšek másla a vyšleháme.
Na talíř podáváme maso, těstoviny vařené al dente, omáčku pasírujeme jemným cedníkem a poléváme jí maso. Teprve po procedění je omáčka správně jemná a dobrá.
Přeji dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči
Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...
Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií
V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...
Kupují otvírák za pětistovku, fandí do noci. Zónu u O2 areny si fanoušci užívají
Česko aktuálně žije hokejem. Návštěvnost mistrovství světa atakuje devět let starý rekord, lidé si...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy