Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Kuře na paprice

Kuře (nedej bože slepice) na paprice (u nás doma se říkalo na smetaně) je porkm, na který si možná někteří z nás vzpomenou jako na hrůzu ve školní jídelně, nebo jiné táckárně (určitě se vyhněte obloukem třísalmonelózové velkovýkrmě vepřu "U Toušků" v Písku). Na druhou stranu, jiní si vzpomenou na dobrotu, kterou delávala maminka nebo babička. Já si beru na drobnou úpravu recept od Z.Pohlreicha a jako přílohu si dáme barevné semolinové mašličky.

Co budeme na kuřátko pro 4 lidi vlastně potřebovat?

1 kuře

3 velké cibule

40g mleté sladké papriky (Na té je to celé postavené, čím seženeme lepší papriku, tím bude toto jídlo bližší originálu - na obyčejnou, nebo vyčpělou papriku zapomeňtě, to si to kuře radši dejte péct)

100g přepuštěného másla

oříšek čerstvého másla

200 ml smetany

500 ml mléka

500 ml kuřecího vývaru

Kuřátko si nejprve rozporcujeme. Proti mému návodu na porcování (zde) ponecháme na prsou kůži a křídla odřízneme v "lokti", takže nám kuřecí prso zůstane jak s kůží, tak s "nadloktím" pohromadě. Získáme 4 porce: Dvě stehna a dvě prsa. Zbytek můžeme použít na vývar, viz. popis v témže článku.

Na pánvičce si rozehřejeme přepuštěné máslo a každý kus kuřete zprudka opečeme (obrázky popisují výrobu 8 porcí, tak se neděste množstvím). Mohli bychom je opéct ještě o trochu více než vidíme na obrázku. Poté maso vyjmeme. Pokud není pánvička vhodná pro pozdější dušení, přelijeme si máslo i s výpekem do většího hrnce.

Do másla přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatova.

Ne, to je stále ještě málo.

Takhle už by to mohlo být. Nechceme ji spálit, aby nezhořkla, ale chceme aby byla co nejvíc do zlatova a uvolnila chuť. Jak říká můj oblíbenec barva = chuť. Když jsme s barvou cibulky již spokojení, zaprášíme paprikou a ještě chvíli restujeme.

Poté přidáme maso a zalijeme mlékem a domácím kuřecím vývarem. Dusíme na mírném ohni, dokud není maso měkké, případně přiléváme vývar.

Když je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku. Při množství cibule bude omáčka již dost hustá a nemusíme přidávat jíšku ani mouku v jiné podobě. Přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 10 min. Poté ochutíme solí, pepřem, přidáme oříšek másla a vyšleháme.

Na talíř podáváme maso, těstoviny vařené al dente, omáčku pasírujeme jemným cedníkem a poléváme jí maso. Teprve po procedění je omáčka správně jemná a dobrá.

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | úterý 12.10.2010 8:33 | karma článku: 14,76 | přečteno: 5960x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  10:52

Aktualizujeme Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého z útoku na Fica z pokusu o...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  10:43

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57,  aktualizováno  10:43

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.