Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Domácí nudle do polévky

Může nás hned napadnout, proč proboha se doma patlat  s nějakými nudlemi, když se dají koupit v pytlíku. Ono se dá dneska bohužel v pytlíku koupit leccos, ale to co si uděláme doma bude jednak chutnější, jednak budeme vědět, že suroviny které používáme jsou poctivé a v neposlední řadě z toho můžeme mít krásný pocit. Ona totiž část toho vychutnání dobrého jídla je zároveň uspokojení nad tím, že se nám to povedlo.

Nejčastější námitkou je dělat doma nudle je obrovská ztráta času. Tak si schválně k tomu vememe stopky a zjistíme jak je to doopravdy.

Co budeme na domácí nudle potřebovat?

100 g hrubé mouky (já použiji z důvodů glykemického indexu 50 g žitné mouky a 50 g špaldové)

1 domácí vajíčko

lžička vlažné vody

To nezní složitě, což? Takže zapínám stopky.

Na vál si nejprve nasypeme mouku a uděláme do ní důlek.

Do důlku rozbijeme vajíčko a přidáme lžičku vlažné vody.

Nyní můžeme začít pomalu ze stran zapracovávat mouku do vajíčka. Pro první čast přípravy se hodí vidlička.

Když už má těsto trochu rozumější konzistenci, začneme ho zpracovávat rukama. Hněteme a hněteme až získáme pevné nelepivé těsto.

Pomoučíme si vál, váleček a rozválíme těsto na válu ...

... na co nejtenší myslitelný rozměr ...

... musí být co nejslabší...

...a přendáme ho oschnout na utěrku. Vypínám stopky. (3 minuty - diskutující radí propracovat těsto déle, min. 10 min. Počítejme tedy 13 minut.)

Když těsto oschne, (zapínám stopky) nakrájíme na asi dvoucentrimetrové plátky ...

... které pak můžeme položit na sebe a krájíme co nejužší nudličky.

Je třeba si uvědomit, že nudle při vaření nabydou, takže čím budou nudličky užší, tím lepší.

Před použitím dáme vařit notně osolenou vodu s kapkou oleje, vložíme nudle a vaříme jen asi 2 minuty.

Pokud je nechceme použít ihned, ale až třeba další den, je nutné je nechat zchladit ve studené vodě, aby zůstaly al dente. (Vypínám stopky) 20 minut celkem.

Nyní je můžeme použít např. do polévek, které pro Vás připravuji v dalších dílech RIKovy Amatérské Gastronomie.

P.S. Celkový investovaný čas je 20 minut. Můžeme si tedy snadno porovnat poměr cena výkon oproti nákupu pytlíkových ... já osobně jsem pro domácí a co Vy? Spoustu minut snadno utratíme při hledání regálu s těstovinami, nebo ve frontě u pokladny. Také se vám vždycky stane, že fronta do které se postavíte je nakonec 2x delší než ty ostatní? Také zrovna před vámi dojde páska v kase, chybí čárkový kód, nebo nemají zvážené ovoce? Murphyho zákon nakupování v praxi.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 21.10.2010 20:08 | karma článku: 17,03 | přečteno: 4120x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

I jedna střela může být devastující, Ficovu operaci ztížil bypass, říkají lékaři

16. května 2024

Premium Slovenského premiéra Roberta Fica, na kterého ve středu zaútočil jednasedmdesátiletý pachatel,...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:58

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...

Krok od Ruska? Moldavsko si těsnou většinou odhlasovalo referendum o EU

16. května 2024  19:47

Moldavsko uspořádá 20. října referendum o vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters o tom ve...

Českou paraglidistku zachraňoval v Alpách vrtulník. Uvázla na stromě

16. května 2024  19:43

Paraglidistka z České republiky má za sebou ve čtvrtek komplikovanou záchranu. Zřítila se v Alpách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.