Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Spaghetti pomodoro

Další klasický, velice jednoduchý a velmi chutný recept z italské kuchyně. Není skoro nic jednoduššího, snad jen aglio olio. Tohle zvládne každý, rychle a výborně si pochutná.

Co budeme na jedny spaghetti pomodoro - tedy rajčatové špagety na dvě porce potřebovat?

250g cherry rajčátek (lze to dělat i z klasických, ale v italských receptech píší cherry rajčátka. V každém případě použijte co nejvoňavější, a zásadně "na klacku")

5 stroužků českého česneku

2 hrsti bazalky

200g špaget

50g jemně strouhaného parmezánu (někdy se používá pecorino romano, případně v anglicky psaných stránkách pecorino s parmezánem na půl)

olivový olej, sůl, pepř

Snadné, že? Tak se do toho pustíme.

Nejprve si dáme vařit do velkého hrnce vodu, hodně osolenou (pasta prý nejde přesolit - tedy aspoň pokud ji děláte al dente) a kapku oleje, aby se špagety nelepily. Během následujících kroků vložte špagety jakmile se voda začne vařit a vařte je al dente. Omáčku musíte již dokončenou, chce to trochu cviku v synchronizaci. Pokud si nejste jistí, pusťte se nejprve do omáčky. Jako další přípravný krok si také najemno nastrouhejte parmezán.

Dáme si vařit do rychlovarné konvice vodu a mezitím vyloupáme z rajčátek "bubáky" a nařízeme na špičce křížek (ideální je použít nůž s pilkou).

Rajčata spaříme horkou vodou, aby se nám dobře loupala slupka.

Než se nám rajčata spaří, rozpálíme si olej a vhodíme stroužky česneku krájené na čtvrtky. Někdy se tam dávají celé stroužky, někdy krájené jemněji, ale v každém případě myslete na to, že je budeme zase vyndavat. Česnek má jenom funkci ovonět ten olej.

Jakmile nám začne česnek tmavnout vyndáme ho.

Mezitím si oloupáme rajčátka, brzy dostaneme do rukou grif, že nám půjde zmáčknutím svléknout celé na jeden pohyb. Pokud jsme použili velká rajčata, někde se uvádí, že je třeba použít jen dužinu bez jadérek. Nechám na Vás, každopádně s cherry rajčátky zase žádné složité vofuky dělat netřeba.

Vyndali jsme česnek, vložíme rajčátka.

Obvykle se radí přilít trochu vody, ale jsem si jist, že omáčka bude mnohem lepší když místo vody použijete vývar. Stačí dvě naběračky, případně dolijete.

Rajčata rozmačkáme a vaříme asi 6 minut, dokud zcela nezměknou v omáčce.

Než se omáčka dovaří, připravte si bazalku a pokrájejte jenom trochu.

Do hotové omáčky, na právě vypnuté plotýnce přidejte szené a právě teď al dente dovařené špagety, přidejte bazalku a parmezán a promíchejte.

Ihned servírujte. Můžete ještě posypat dalším parmezánem na talíři, případně ještě pokapat olivovým olejem, pokud vám to tak vyhovuje.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Autor: Richard Kába | neděle 24.10.2010 8:09 | karma článku: 16,32 | přečteno: 4747x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.