Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Spaghetti pomodoro

Další klasický, velice jednoduchý a velmi chutný recept z italské kuchyně. Není skoro nic jednoduššího, snad jen aglio olio. Tohle zvládne každý, rychle a výborně si pochutná.

Co budeme na jedny spaghetti pomodoro - tedy rajčatové špagety na dvě porce potřebovat?

250g cherry rajčátek (lze to dělat i z klasických, ale v italských receptech píší cherry rajčátka. V každém případě použijte co nejvoňavější, a zásadně "na klacku")

5 stroužků českého česneku

2 hrsti bazalky

200g špaget

50g jemně strouhaného parmezánu (někdy se používá pecorino romano, případně v anglicky psaných stránkách pecorino s parmezánem na půl)

olivový olej, sůl, pepř

Snadné, že? Tak se do toho pustíme.

Nejprve si dáme vařit do velkého hrnce vodu, hodně osolenou (pasta prý nejde přesolit - tedy aspoň pokud ji děláte al dente) a kapku oleje, aby se špagety nelepily. Během následujících kroků vložte špagety jakmile se voda začne vařit a vařte je al dente. Omáčku musíte již dokončenou, chce to trochu cviku v synchronizaci. Pokud si nejste jistí, pusťte se nejprve do omáčky. Jako další přípravný krok si také najemno nastrouhejte parmezán.

Dáme si vařit do rychlovarné konvice vodu a mezitím vyloupáme z rajčátek "bubáky" a nařízeme na špičce křížek (ideální je použít nůž s pilkou).

Rajčata spaříme horkou vodou, aby se nám dobře loupala slupka.

Než se nám rajčata spaří, rozpálíme si olej a vhodíme stroužky česneku krájené na čtvrtky. Někdy se tam dávají celé stroužky, někdy krájené jemněji, ale v každém případě myslete na to, že je budeme zase vyndavat. Česnek má jenom funkci ovonět ten olej.

Jakmile nám začne česnek tmavnout vyndáme ho.

Mezitím si oloupáme rajčátka, brzy dostaneme do rukou grif, že nám půjde zmáčknutím svléknout celé na jeden pohyb. Pokud jsme použili velká rajčata, někde se uvádí, že je třeba použít jen dužinu bez jadérek. Nechám na Vás, každopádně s cherry rajčátky zase žádné složité vofuky dělat netřeba.

Vyndali jsme česnek, vložíme rajčátka.

Obvykle se radí přilít trochu vody, ale jsem si jist, že omáčka bude mnohem lepší když místo vody použijete vývar. Stačí dvě naběračky, případně dolijete.

Rajčata rozmačkáme a vaříme asi 6 minut, dokud zcela nezměknou v omáčce.

Než se omáčka dovaří, připravte si bazalku a pokrájejte jenom trochu.

Do hotové omáčky, na právě vypnuté plotýnce přidejte szené a právě teď al dente dovařené špagety, přidejte bazalku a parmezán a promíchejte.

Ihned servírujte. Můžete ještě posypat dalším parmezánem na talíři, případně ještě pokapat olivovým olejem, pokud vám to tak vyhovuje.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 24.10.2010 8:09 | karma článku: 16,32 | přečteno: 4747x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  10:52

Aktualizujeme Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého z útoku na Fica z pokusu o...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  10:43

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57,  aktualizováno  10:43

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.