R.A.G. - Spaghetti pomodoro
Co budeme na jedny spaghetti pomodoro - tedy rajčatové špagety na dvě porce potřebovat?
250g cherry rajčátek (lze to dělat i z klasických, ale v italských receptech píší cherry rajčátka. V každém případě použijte co nejvoňavější, a zásadně "na klacku")
5 stroužků českého česneku
2 hrsti bazalky
200g špaget
50g jemně strouhaného parmezánu (někdy se používá pecorino romano, případně v anglicky psaných stránkách pecorino s parmezánem na půl)
olivový olej, sůl, pepř
Snadné, že? Tak se do toho pustíme.
Nejprve si dáme vařit do velkého hrnce vodu, hodně osolenou (pasta prý nejde přesolit - tedy aspoň pokud ji děláte al dente) a kapku oleje, aby se špagety nelepily. Během následujících kroků vložte špagety jakmile se voda začne vařit a vařte je al dente. Omáčku musíte již dokončenou, chce to trochu cviku v synchronizaci. Pokud si nejste jistí, pusťte se nejprve do omáčky. Jako další přípravný krok si také najemno nastrouhejte parmezán.
Dáme si vařit do rychlovarné konvice vodu a mezitím vyloupáme z rajčátek "bubáky" a nařízeme na špičce křížek (ideální je použít nůž s pilkou).
Rajčata spaříme horkou vodou, aby se nám dobře loupala slupka.
Než se nám rajčata spaří, rozpálíme si olej a vhodíme stroužky česneku krájené na čtvrtky. Někdy se tam dávají celé stroužky, někdy krájené jemněji, ale v každém případě myslete na to, že je budeme zase vyndavat. Česnek má jenom funkci ovonět ten olej.
Jakmile nám začne česnek tmavnout vyndáme ho.
Mezitím si oloupáme rajčátka, brzy dostaneme do rukou grif, že nám půjde zmáčknutím svléknout celé na jeden pohyb. Pokud jsme použili velká rajčata, někde se uvádí, že je třeba použít jen dužinu bez jadérek. Nechám na Vás, každopádně s cherry rajčátky zase žádné složité vofuky dělat netřeba.
Vyndali jsme česnek, vložíme rajčátka.
Obvykle se radí přilít trochu vody, ale jsem si jist, že omáčka bude mnohem lepší když místo vody použijete vývar. Stačí dvě naběračky, případně dolijete.
Rajčata rozmačkáme a vaříme asi 6 minut, dokud zcela nezměknou v omáčce.
Než se omáčka dovaří, připravte si bazalku a pokrájejte jenom trochu.
Do hotové omáčky, na právě vypnuté plotýnce přidejte szené a právě teď al dente dovařené špagety, přidejte bazalku a parmezán a promíchejte.
Ihned servírujte. Můžete ještě posypat dalším parmezánem na talíři, případně ještě pokapat olivovým olejem, pokud vám to tak vyhovuje.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin
Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je nadále vážný, řekl ministr obrany Robert Kaliňák....
Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky
Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...
Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu
Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...
Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun
Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy