Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Česká bramboračka

Dneska si v rámci RIKovy Amatérské Gastronomie uvaříme klasickou, nejlepší českou bramboračku. Žádnou náhražku známou ze socialistických školních jídelen, ani levných velkovýkrmen. Prostě tu nejpoctivější skvělou bramboračku, na kterou si vzpomeneme od našich babiček.

Česká bramboračka(c) Richard Kába

Použijeme v zásadě recept Václava Friče, protože jeho bramboračka je zkrátka ta pravá.

Suroviny:

1 středně velký celer

1 větší petržel

2 větší mrkve

150g másla

4 hrsti sušených hub

4 středně velké brambory

6 velkých stroužků česneku

3 cibule

2 polévkové lžíce čerstvě drceného kmínu

75g hladké mouky

2l domácího vývaru (kuřecí, nebo jiný drůbeží)

Velký trs čerstvé majoránky, sůl, pepř, volitelně listy petržele

Rozpustíme si máslo a přidáme na stejně velké kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.

Namočíme si sušené houby.

Oloupeme si stroužky česneku, rozkrojíme je napůl a vyjmeme klíček, který způsobuje některým lidem trávící potíže.

Zeleninu pomalu smažíme na másle a mícháme, aby se nám nespálila z jedné strany. Je důležité vysmažit jí až úplně do zlatova.

Nevzdávejte to. Barva rovná se chuť. To co vidíte není spálené. Ještě by to sneslo.

Když už je zelenina hnědá, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování.

Všechny prvky musí pořádně ztmavnout a pustit chuť.

Né, stále to ještě není dost.

I teď je to stále málo.

No dejme tomu, ale ještě pár minut vydržte. Tohle je fáze výroby, která rozhoduje o tom, jestli to bude fádní trapná bramboračka bez chuti, nebo opravdu ta skvělá česká babiččina bramboračka.

Když už s nervem nevydržíte, zasypte právě drceným kmínem. Nekupujte drcený kmín, kupujte celý kmín a  nadrťe si ho těsně před použitím, naprosto se to vyplatí.

Zasypte moukou a rozmíchejte na jíšku. Kdyby se Vám během restování máslo příliš odpařilo, přidejte před moukou ještě kousek másla.

Jíšku je třeba opět významně posmažit. Nebojte se setrvat a míchat. Nespálíte to. Čím déle, tím lépe. Potom důkladně osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nebojte se osolit a opepřit již nyní, naopak zelené koření přidejte až nakonec.

Zalijeme po kouskách vývarem a rozmícháme jíšku a přivedeme k varu ...

Mezitím si nakrájíme brambory na přibližně stejně velké kousky ... ne moc velké. Přidáme do polévky a asi 15 minut vaříme na menším ohni.

Scedíme si houby, vodu vylijeme. Pokud jsme houby sušili na větší kusy, je na místě je pokrájet na menší kousky.

Česnek si rozplácneme nožem na plocho a pokrájíme na drobounké kousíčky.

Obojí přidáme do polévky a krátce povaříme. Potom vypneme plotýnku, dochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvou pokrájenou majoránku a zamícháme. Také můžeme přidat pokrájenou listovou petržel.

Ihned podáváme. Dobrou chuť. Jsem si naprosto jist, že tato bramboračka Vás osloví.

V dalším díle (možná již zítra) si připravíme platýska s karamelizovanou citronovu kůrou.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 26.11.2010 21:51 | karma článku: 18,38 | přečteno: 3253x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.